Оправдаха благоевградски дилър за шофиране след употреба на наркотици

Криминалнопроявеният благоевградчанин Димитър Зашев-Заека бе оневинен по обвинение, че шофирал след употреба на наркотици. Той бил спрян за проверка с лекия си автомобил „Рено Клио“ през нощта на 16 юни 2018 г. на ул. „Владо Черноземски“, при сградата ОД на МВР – Благовград. При справката полицаите установили, че шофьорът е с криминални регистрации,  поискали да му направят проба за алкохол и наркотици и извикали автопатрул на КАТ. При извършения тест с техническо устройство „Drug chek” пробата от слюнката в устата реагирала положително на кокаин. Димитър Зашев заявил, че не употребява наркотици, и поискал да отиде до Спешен център да даде кръвна проба и урина за анализ. Резултатите от химическа експертиза показали липса на кокаин в кръвта, но наличие в урината, и той бил обвинен за престъпление по чл. 343 б, ал. 3 от НК – управление на МПС след употреба на наркотици. Димитър Зашев не се признава за виновен и при обясненията си в съда твърди, че се съмнява, че пробата му за урина може да е подменена от разследващата полицайка, която била приятелка на бившата му съпруга. Отношенията между бившите съпрузи били обтегнати заради упражняване на родителските грижи за детето, поради което Зашев считал, че е „нареден“. За проверка на тезата му  защитата поискала да бъде извършена ДНК експертиза, но се оказало, че такава е невъзможна, тъй като материалът бил недостатъчен. Тогава се установило, че пробата от урината не била обозначена със стикер. При проведения разпит на експертите те заявили, че стикери не е имало, защото нямало нужда. Това не само че не опровергало съмненията на защитата, че пробата за урина е подменена, ами ги задълбочило, а всяко съмнение съгласно практиката на съдилищата следва да се тълкува в полза на подсъдимия. Отделно от това, употребата на наркотици се установява от кръвна проба, и ако липсва такава, се използва от урина. В случая има кръвна проба, в която не е установен кокаин, и проба от урина, в която е установен, което е озадачаващо. Според експертите, включително и от разпит на микробиолог, се касае за метаболизъм, при който след приемане на наркотично вещество то се абсорбира и чрез кръвта в рамките на до 1 час може да се разгради и отиде в отделителната система, т.е. в урината. Как е възможно да се установи наличие на кокаин в устната кухина и в урината, а междинното звено – кръвта, да липсва, при положение че тези проби са взети една след друга в период от 1 час? Според съдия Екатерина Николова няма логично обяснение, поради което приема за достоверна химическата експертиза на кръвната проба и оправдава подсъдимия Димитър Зашев.

Самият той в миналото е осъждан за разпространение на наркотици, което не отрича, след като сключи споразумение с прокуратурата, но отрича да ги употребява. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

ИЛИАНА ИЛИЕВА  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Сульо Пулев

    Това е възможно само в Булгаристан поради некадърността и неграмотността на МВР служителите, които не знаят елементарни правила как се вземат годни за съда доказателства!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *