Оранжерийните зеленчуци на пазара в Благоевград държат високи цени като през зимата, марулите са по левче, ягодите се предлагат по 10 лв.

Цените на зеленчуците на благоевградския пазар запазват високите цени от зимата, установи репортерска проверка на „Струма“. Марулята се продава между 60 стотинки и левче, пресният лук и чесънът – по 60-80 стотинки, връзка репички по 1 лв., доматите 3-3,50 лв., а краставиците – 1,80-2,50 лв. На тези цени се предлагаха и през декември оранжерийните зеленчуци, които се отглеждат основно в района на Сандански и Петрич.

Повечето от продавачите на пазара твърдят, че предлагат собствена продукция, малцина биха признали, че са прекупвачи и предлагат вносни зеленчуци, обикновено гръцки.

„Зеленчуците са от моята оранжерия в Стара Кресна. Марулята и репичките са по левче, зеленият лук и чесънът – по 70 и 80 ст. Цените на борсата в с. Кърналово в момента са високи. Салатата е от 60 до 80 стотинки, репичките вчера бяха по 70 стотинки, лукът и чесънът по 50-60 стотинки, а червеният гръцки домат се предлага между 2,20-3,50 лв. на борсата”, обясни продавачката на зеленчуци на пазара в Благоевград Елица.

Търговец от съседната сергия също твърди, че цените на борсата се покачват. Той продава оранжерийни зеленчуци от село Рупите. При него краставиците са най-евтини и се предлагат на 1,20 лв. и 1,80 лв., защото се водят трето качество. Зеленият лук и чесънът са по 40-60  стотинки, 2,40 лв. са българските домати. На сергията му има и пресни ягоди, които са по 10 лв. килото. „Гръцките са по 4 лв. Като видиш нещо евтино, значи е гръцко”, добавя търговецът.


Диджеят Борис Горицов се спря на сергията на производител от Кочериново

Зеленчуци от оранжерията си в с. Покровник предлага на сергията си Вангелия. „Цените на зеленчуците тази година са каквито бяха и миналата година. Доматите са по 3 лв., краставиците между 1,50 и 3 лв., зеленият чесън и лукът по 50-60 ст. Ягодите ми са по 10 лв. Малко закъсняхме с реколтата заради студа и дъжда, но пък са много хубави и всички ги продадох”, похвали се производителката.

На сергията на възрастния търговец Илия Андонов от Кочериново се е спрял благоевградският диджей Борис Горицов. „Тук доматите са по 3,20 лв., краставиците – 2 лв. В сравнение с магазина е добре, там е по-скъпо. Хайде вече „да се хванем за зелено“, пролет е. Да се прочистим, стига с това затваряне. 3 локдауна изкарахме, дано да няма четвърти”, надява се Борис Горицов и признава, че годината била трудна и за него, но с частни партита във вили и къщи за гости някак си оцелял.


Ягодите се предлагаха на 10 лв.

Повечето от купувачите вчера се спираха на сергии, на които се продаваха прясна коприва и лапад, които вървяха по 50-60 стотинки. „Сега е времето на пролетните зелени манджи и баници. Обичам праз, но с тази цена от 6 лв. връзката предпочитам спанак“, заяви възрастна клиентка.

Според местни търговци около Великден се очаква повишаване на цените на зеленчуците на пазара, което се наблюдава всяка година.



Производителка от Кресна предлагаше маруля на 1 лв.

За сравнение, в София има пазари, където цените са много по-ниски. Например на т.нар. Женски пазар във вторник ягодите се търгуваха по 4 лв./кг, чери домати – по 2 лв./кг, 5 връзки магданоз за левче… Така се оказва, че софиянци, които получават най-високите за страната заплати, могат да си напълнят „кошницата” с пресни зеленчуци на много по-ниски цени от благоевградчани, които са на опашката с най-ниски заплати. Без коментар оставяме и факта, че Пиринският район се слави с производството на оранжерийни зеленчуци.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *