Организаторът на джазфеста в Благоевград със сериозна преднина по точки пред опонента си за фестивала „Милениум“, който ще струва 333 хил. лв. от общинската хазна

Столичният промуотър Алекси Калев, чиято фирма преди седмица организира джаз феста в Благоевград, най-вероятно ще получи и голямата обществена поръчка на общината за културни събития тази есен – музикалният фестивал „Милениум“, който ще се проведе на 29 и 30 септември и ще струва на общинската хазна 333 333,33 лв. без ДДС.

Това показват оценките, дадени от комисията на техническите предложения на фирмата му „Бългериън лайв мюзик“ ЕООД и на конкурента му за поръчката – благоевградското обединение „БГ Фест“ ДЗЗД, в което водеща е фирмата на Томчо Икономов „Музикален център Икономов“ ООД.

Въпреки че Калев поиска повече пари за двудневния фестивал – 327 327 лв. без ДДС, срещу 299 999 лв., предложени от Икономов, техническото предложение на промуотъра е оценено много по-високо от това на благоевградското обединение, а комисията изрично е упоменала, че в комплексната оценка качеството на организация на изпълнението ще има 70% тежест, а цената – само 30%.

Според председателя на комисията по провеждане на обществената поръчка Василиса Павлова – зам. кмет по културата на Благоевград, колегите й Пролет Петкова – гл. експерт в направление „Култура“, юрисконсултите Зоя Манова и Мила Миндова, и Станислава Иванова, директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване“, както и общинските съветници Гергана Муртова и Евгени Бибов, от максимално 100 точки офертата на „Бългериън лайв мюзик“ ЕООД получава 85 точки, а на „БГ Фест“ ДЗЗД – само 55 точки.

Калев е оценен с максималните 45 точки по отношение на организацията на фестивала, в която е посочил комуникационните канали, чрез които ще осигури участниците, промотирането на феста и медийният план за отразяване. Максималните 25 точки е събрал и по критерий „креативност и ефективност“ – според комисията той е предложил иновативна концепция за музикален фестивал, включваща поп, рок, джаз, класическа, електронна и други видове музика, участие в двете фестивални вечери на общо 16 изпълнители – по 6 групи дневно с по 1 хедлайнер и 1 специален гост, плюс театрално изпълнение, съобразено с характера на културното мероприятие. Калев се е издънил само по критерий „мерки за предотвратяване на риска“ – някои от предложените от него мерки не били съобразени с предмета на поръчката, освен това той се позовавал на богат опит, но според комисията това не е никаква адекватна мярка за предотвратяване на гафове по време на фестивала, за какъвто се брои неидване на изпълнител, технически проблеми по сцената и др. По тази причина комисията му е отрязала половината от максималните 30 точки.

Още по-строго е подходила комисията към оценката на обединение „БГ Фест“, което е отрязано и по трите критерия. Т. Икономов например посочил, че ще ползва експерт „Аудиовизуална техника и сценични конструкции“, но не го посочил като участник в структурата си. Концепцията му за организацията на фестивала е определена от комисията като „схематична, покриваща само минималните изисквания на възложителя“. Най-много точки са му орязани заради изпълнителите – обединението посочило на едно място, че ще покани 12 изпълнители, на друго място пък в офертата си е писало „16 световноизвестни имена“, но и в двата случая пропуснал да приложи списъци кого точно смята да качи на сцената на „Милениум“. До рязане на точки довело и предложението на благоевградчанина да съобщи имената на подгряващите изпълнители чак след подписването на договора с основните звезди.

Комисията по избор на изпълнител твърди, че при оценките си е предвидила евентуалните затруднения или невъзможност за осигуряване на необходимите изпълнители от страна на двете участващи фирми, съобразила се е с кратките срокове за изпълнение на обществената поръчка, преценила е как ще реагират кандидатите, ако общината в последния момент реши да промени членовете на екипа и да ги замени с нови лица, или пък ако се наложи да направи съществени промени при одобряване на списъка с изпълнителите и предложената идейна концепция.

Въпрос на дни е В. Павлова и екипът оценяващи да обявят името на фирмата, която ще организира фестивала, защото до него остават едва 2 месеца.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *