Ориз със зеленчуци на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • ориз – 2 чаени чаши
  • моркови – 3 броя
  • лук – 1 брой
  • чушка/пиперка – 1 брой
  • печурки – 10 броя
  • царевица – 1/2 чаена чаша
  • грах – 1/2 чаена чаша
  • магданоз – 1/2 връзка
  • черен пипер – 1/2 чаена лъжица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Да, оризът със зеленчуци е класика! И може би се приготвя във всяка българска кухня. Понякога оризът със зеленчуци влиза в ролята на гарнитура, понякога оризът със зеленчуци е в ролята на вкусно и леко постно основно ястие. Рецептата за ориз със зеленчуци на фурна на Супичка не е нещо кой знае колко по-различно от всяка класическа рецепта за ориз със зеленчуци. Това, на което залага тази рецепта е голямото количество пресни зеленчуци, които правят ястието богато като вкус и апетитно и впечатляващо като вид. 

  1. Първата стъпка от рецептата за ориз със зеленчуци на фурна е изборът и подготвката на продуктите. Най-добре е да ползвате колкото се може повече пресни зеленчуци и да се въздържите от замразени и предварително обработени. Лукът нарязвате на ситно, почиствате и нарязвате и морковите, чушката и гъби. В дълбок тиган сгорещявате ½ чаена чаша олио и изсипвате морковите, лука, гъбите, чушката и измития ориз. Разбърквате докато оризът се позапържи и стане прозрачен.
  2. Към смета добавяте царевицата и граха, от консерва или замразени, добавяте 1 чаена лъжица сол, както и черния пипер, разбъркайте. Изсипете сместа в тава, добавете 5 чаени чаши вода и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато водата напълно изври и оризът е напълно сварен.

    Преди сервиране поръсвате ориза със зеленчуци със ситно нарязан магданоз.

    Рецептата за ориз със зелечуци на фурна е изпълнена.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *