Орлетата Р. Бачев, Т. Костурков, кикбоксьор от Дупница, баскетболисти… сред кандидат-студентите на ЮЗУ

Наплив на кандидат-студенти белязаха практическите конкурсни изпити от редовната изпитна сесия за прием в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Както е известно, заради пандемичната обстановка и наложените мерки университетът провежда и онлайн приемни изпити, а за специалности в областта на изкуствата, треньор по вид спорт, физическо възпитание и спорт са организирани и присъствени. Така в съботния ден още от рано сутринта около Първи учебен корпус настана оживление. В 9 часа стартира практическият изпит по танци (за специалности „Българска народна хореография“ и „Съвременна хореография“).

„Трябва да подготвим и представим два танца по авторска хореография. Аз лично се занимавам с хип-хоп и желанието ми е продължа в тази посока”, сподели кандидат-студентката Памела от Перник.

Че се занимава с народни танци от 15 години и приятелка я е насочила към Югозападния университет, разказа и Изабела, дошла за изпита от Монтана.

Комисията начело с основателя на специалност „Съвременна хореография” в ЮЗУ проф. д.изк. Анелия Янева бе впечатлена и от уменията, подготовката и артистизма на Теодора Пагалиди от Стара Загора, която се занимава от дълго време с латино танци. Талантливата млада дама и партньорът й Славен предизвикаха истински фурор с представените бачата и съвременен танц – контемпорари. Като на истинска сцена, кандидат-студентката смени тоалетите си за двете композиции, танцува боса и на високи обувки, а атрактивният стил, изчистените движения и елементи, ефектните и трудни поддръжки съвсем заслужено бяха оценени с „Отличен” /6.00/.

„Искам и занапред да се развивам в областта на латино танците, затова внимателно проучих университетите и програмите им по отношение на съвременната хореография, свързах се и с други момичета. Много ми хареса предлаганото обучение в Югозападния университет и реших да кандидатствам тук”, каза Теодора на излизане от залата.

Пръв практически комплексен изпит по физическа подготовка пред комисията с председател ръководителя на катедрата по ТМФВ и зам. декан на факултета по педагогика доц. д-р Даниела Томова положи абитуриентът от тазгодишния випуск на Гимназията по икономика – баскетболистът Денис Лишански.

Отлична форма и подготовка демонстрира и състезателят на „Спартак“ (Бл) – дванадесетокласникът на Гимназията по строителство Жан Желев, който преди броени дни се завърна с сребърен медал от държавно първенство по канадска борба в Белоградчик.

„Цял живот се занимавам със спорт. Много се разбирам с деца, смятам, че бих могъл да съм добър учител по физическо възпитание и спорт”, призна Васил Георгиев от Дупница. Впечатление направи, че като кикбоксьор той притежава много добра взривна сила и с лекота от първия опит преодоля норматива от 2.50 метра за отлична оценка на елемента скок от място.

Сред желаещите да се обучават за учители по физическо възпитание и спорт бяха и футболистът на „Хебър” /Пазарджик/ Георги Търтов от Гърмен, орлето Радослав Бачев и игралият в канадския „Скарбъро”, „Септември” /Симитли/, „Пирин” /Благоевград/ Тихомир Костурков.

Измежду представителите на силния пол имаше и една дама в лицето на Наделина Петрова, която е студентка по „Кинезирапия”, а сега паралелно иска да учи и „Физическо възпитание и спорт”.

Наред с присъствените, Факултетът по изкуствата провежда и практически онлайн изпити по рисуване, музика, танци, актьорско майсторство, за филмови и телевизионни изкуства, аудио-визуални изкуства и продуценство в развлекателните индустрии, които ще са на 15 юни /вторник/.

Всеки работен ден от 14 юни до 5 юли ще се състоят и електронни кандидатстудентски изпити по български език, история, география, математика, химия, биология, английски език.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Акад., проф., дтн, ---

    Всичко това е плява и пушилка, такива „специалности“ не изискват висше образование и само плодят фалшиви „професори“. Напр. България май има най-много „професори“ по футбол, но футболът и е на последните места в Европа и света. Истинският университет подготвя конкурентни кадри областите на точните, природните и приложните науки, а такива ПУЦ-ове като ЮЗУ се хвали с танцори, клоуни, физтъркулници и прочее и от време на време с някой псевдо-„професор“ като корифея пенсионер Юруков и тъпата Дурева!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *