Осветиха реновирания радибошки манастир „Света Троица“

В деня на есенното равноденствие  бе осветен със света лигургия и водосвет реновирания Радибошки манастир “Света троица”, който се намира на 1 километър от село Радибош, община Радомир. Белоградчишкият митрополит, владиката Поликарп в съслужение със свещеници от Радомирската духовна околия отслужи литургия и водосвет в обновения Радибошки манастир „Света троица“ .

Сред десетките миряни бяха кметът на Радомир Пламен Алексиев и заместникът му Димитър Димитров, общински съветници,  изпълнителният директор на МИГ „Радомир- Земен“ Радослав Йорданов.

Манастирът е  изграден през късното средновековие. Светата обител не се споменава в османските данъчни документи от 16-ти век и това дава основание на изследователите да твърдят, че е възникнал в края на 16-ти или началото на 17 век.Архитектурните данни на старата част от манастирската църква „Света троица“ разкриват, че тя принадлежи към типичните за Горнострумските райони еднокорабни църкви от късното средновековие, но бележи нов момент в църковното строителство. Тук певниците са заменени от дълбоки ниши, които, макар и неизявени на фасадата, са достатъчно дълбоки и сигурно са изпълнявали техните функции. В двора на манастира е запазена красива старинна чешма.

Възстановени са в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които бяха руини. Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква „Света троица“. Инвестицията е на стойност над 642 хил. лв.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *