Осветиха реставрираната от семейство пенсионери чешма в Кюстендил

Отец Иван Янчовичин освети ремонтираната от семейство Тодорови чешма в Кюстендил. За водосвета се събраха много граждани, живеещи наблизо. Присъства и заместник областният управител Райчо Цветин.

Идеята за реконструкцията на чешмата на Аджундар дошла спонтанно на семейството пенсионери. „Тази чешма беше доста разрушена. В основите, покривът, керемидките половината ги нямаше, едните изпочупени и отлепени. Поискахме разрешение от г-н Паунов – кмета на община Кюстендил, да я ремонтираме и на нея да бъде изографисан Свети Иван Рилски. Получихме го и в продължение на две седмици нещата се случиха. Ремонтът се състоя, обнови се чешмата и сега вече е в този вид. Срещам одобрение от хората, особено когато дойдат тук да пълнят вода, доволни са”, сподели Виолина Тодорова.

Зографът Кънчо успява да нарисува Свети Иван Рилски за ден и половина. Надписът отнел по-дълго време. Идеята била да бъде разказано нещо за този светец и хората, като идват да пълнят вода, да прочетат какви са неговите дела. Много от кюстендилци не знаят, че светецът е роден в село Скрино, Бобошевско, че е местен светец.

Кюстендилката, чието семейство финансира реконструкцията и изографисването на чешмата, не посочва какви финансови средства са дали. „Когато се говори за дарение, не бива да се споменават суми. Материалите са по-скъпи, заплатихме и за труда на зографа”, добави кюстендилката.

Чешмата датира повече от 30-40 години. „Водата от тази чешма има целебни качества. Да носи здраве, благоденствие и сили на всеки, който дойде да пийне или да си наточи и да я отнесе със себе си. Светецът Иван Рилски, когото сме изрисували, е бил лечител, всичко го знаем. Лекувал е хората от болести”, каза още Виолина Тодорова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *