Освещават днес реновирания радибошки манастир „Света Троица“

В деня на есенното равноденствие – днес от 16 часа ще бъде осветен със света лигургия и водосвет реновирания Радибошки манастир “Света троица”, който се намира на 1 километър от село Радибош, община Радомир.

От общината осигуряват безплатен транспорт за всички, които искат да присъстват на събитието.

Радибошкият манастир „Света троица“ е изграден през късното средновековие. Светата обител не се споменава в османските данъчни документи от 16-ти век и това дава основание на изследователите да твърдят, че е възникнал в края на 16-ти или началото на 17 век.Архитектурните данни на старата част от манастирската църква „Света троица“ разкриват, че тя принадлежи към типичните за Горнострумските райони еднокорабни църкви от късното средновековие, но бележи нов момент в църковното строителство. Тук певниците са заменени от дълбоки ниши, които, макар и неизявени на фасадата, са достатъчно дълбоки и сигурно са изпълнявали техните функции. В двора на манастира е запазена красива старинна чешма.

По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, сега са възстановени в автентичния им вид манастирските жилища и стопанската постройка, които бяха руини. Направена е и консервация, реставрация, експониране и конструктивно укрепване на манастирската църква „Света троица“. Инвестицията е на стойност над 642 хил. лв.

Известно е, че през 19-ти век Радибошската света обител е един от големите духовни средища на Мраката. Манастирът е продължил да съществува след Освобождението от османска власт. В него има населници и през годините след 1944 г., във времето на атеистичния комунистически режим. Спира да функционира към началото на 80-те години на 20-ти век, когато е напуснат окончателно. Малко след това там е бил отглеждан добитък, за да се стигне до пълната му разруха, макар манастирът да е обявен за паметник на културата, заради стенописите в манастирската църква с изцяло изрисувана вътрешност.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *