Топ теми

Осем признака, че сте здрави, дори и да не мислите така

Според Световната здравна организация официалното определение за “здраве” е “състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг”. True Health Initiative е световно известна организация, която има алтернативен подход към здравните проблеми. Нейната основна цел е да намали напрежението около въпросите, свързани със здравето. Лекарите, които работят за True Health Initiative, смятат, че хората му обръщат прекалено много внимание, което води до появата на хипохондрия.

Ето 8 признака, които според Синтия Гайер, доктор диетолог, член на True Health Initiative, показват, че сте в добро здраве, дори и да не мислите така:

1. Храните се, само когато сте гладни и не прекалявате с храната. Ако не се храните с досада и по задължение и не сте пристрастени към храната, вие сте в добро здраве. 

2. Диетата ви е здравословна. Консумирате вкусна и разнообразна храна. Не се ограничавате само в ядене на пилешки гърди и зеленчуци, или обратно, не прекалявате със сладкиши или вредна храна. 

3. Ядете толкова колкото организмът ви иска. Всеки човек има своите хранителни нужди. Няма единна формула във вселената, която може да изчисли точно колко калории ви трябват. Може да ядете много малко или много повече от другите хора и това да се счита за нормално. Най-важно е да слушате тялото си и да се опитвате да разберете какво иска. Ако може да го постигнете, поздравления! Първите три точки от списъка може да се обединят в едно: храните се нормално, не ядете прекалено малко и не преяждате, приемате разнообразна храна и не сте обсебени от нея.

4. Може да изкачите високо стълбище, без да се задъхате.

Това е важен индикатор, че тялото ви е в добра физическа форма. Нямате нужда от свръх енергия и сила или да тренирате редовно, за да изкачите едно стълбище. Ако не ви се струва, че умирате от умора, вие сте в добро здраве и може спокойно да извършвате ежедневните си ангажименти.

5. Изпитвате разнообразни емоции – от тъга до радостни вълнения. Психологическото здраве не означава, че сте супер оптимисти 24/7. Нормално е, от време на време да се ядосвате, да се натъжавате, да се депресирате. Способността да изпитвате всички тези емоции е знак за добро психологическо здраве. Но трябва да знаете, че нито едно от тези емоционални състояния не е постоянно.

6. Може да станете сутрин рано без аларма. Не става въпрос за дните, когато трябва да станете в 6 часа сутринта. Ако сте с гъвкаво работно време и може да си поспите, но ставате рано сами, имате здрав и пълноценен сън.

7. Не заспивате веднага. Да, има дни, когато заспивате в момента, в който стигнете до леглото. Това е чудесно, само да не се случва всеки ден. Според специалистите от True Health Initiative нормалният период на заспиване е от 10 до 20 минути. Това трябва да е спокоен и бавен процес.

8. Имате достатъчно енергия за всичко, което правите. Ако не ви се налага да оцелявате в кръга “сън-храна-работа-сън”, вие сте добре. Имате достатъчно енергия да вършите нещата, които обичате, да играете с детето, да се срещате с приятели или да прекарвате повече време с домашните си любимци.  Формулата е много проста: ако се храните нормално, спите добре, движите се през деня, изпитвате емоции, имате енергия, вие сте здрави и може спокойно да изпълнявате ежедневните си задължения.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *