Осигуряват 230 млн. евро за развитието на водния сектор

230  млн. евро ще бъдат осигурени за развитие на водния сектор в България по споразумение между Фонда на фондовете и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).  Инструментът е финансиран от Оперативна програма “Околна среда” 2014-2020 г.

Фондът предоставя публични средства в размер на 115 млн. евро и мобилизира допълнителни ресурси в минимум същия размер от страна на ЕБВР. По този начин сумата, която ще достигне до крайните получатели ще достигне 230 млн. евро.

Инструментът е създаден с цел инвестиции във ВиК сектора в България. Фондът е избрал за посредник ЕБВР като международна финансова институция, която разполага с опит във финансирането на инфраструктурни проекти, включително и в сектор “Води” в региона, съобщава Нова телевизия.

Подкрепата ще бъде предоставена под формата на дългосрочни заеми на ВиК операторите, както и гаранции за търговски банки, предоставящи кредити за финансиране на допустими проекти на операторите. Максималният срок на заемите е 15 години, с до 3 години гратисен период.

Финансовият инструмент има за цел да допълни безвъзмездното финансиране от Оперативна програма „Околна среда”. Очаква се средствата от инструмента да представляват до 20 на сто от общите разходи на проекта.

До момента е предприета консолидация на дружествата в сектора като основна мярка за подобряване на работата на ВиК операторите, с което се очаква на територията на една административна област да има само по един оператор. Финансовият инструмент е насочен към вече обединените дружества. В допълнение ще бъдат предоставени средства за осигуряване на техническа помощ и оптимизация на дейността на ВиК-операторите, с цел повишаване на ефективността и финансовата им устойчивост

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *