Топ теми

Осиновеното в САЩ благоевградско ромче Минка откри призванието си – да помага на сирачетата в Индия

Осиновената в САЩ от благоевградското сиропиталище Минка Дорер, която миналата година се върна в родината вече като студентка на обменни начала в Американския университет, откри своето поприще в Индия. Там Минка изкара две седмици по линия на международна младежка програма заедно с девойки от цял свят. В Индия /на снимките/ тя преподаваше английски, рисуване и музика на 60 индийски сирачета, а в свободното си време обикаляше екзотичния район и се запознаваше с културните забележителности, маймуните по улиците и местната престъпност, чиято жертва стана в средата на престоя си, когато й откраднаха 2000 рупии и новия мобилен телефон.
“Ще се радвам да се върна в Индия и да преподавам английски или да стана съветник на децата без родители. Реших да уча психология и да завърша музика в тукашния Методистки колеж. Сега имам по-голяма представа за това какво искам да правя в живота – благодарение на децата на Индия и на добрите хора, които срещнах тук, които ме подкрепят и ми помагат”, написа в емоционален пост момичето, когато тръгна да се връща обратно в Америка при двамата си осиновители.
Припомняме, че вълнуващата история на момичето от ромски произход започва, когато тя е 6-годишна и я осиновяват в щата Тенеси. В Америка от новите си родители момичето за пръв път усеща що е то любов, грижа и внимание. Въпреки това България за нея винаги си остава родината и при връщането си тук като студентка миналата година тя изкара половината от времето си в ромската махала, където ходеше като доброволец и учеше местните ромчета на английски. Тогава не намери сили да отиде в дома в санданското с. Петрово, откъдето започва животът й по сиропиталищата, заради ужасните спомени от него, въпреки че тогава била едва на 3 г.
Минка още учи в Методистки колеж в САЩ, в който преподава баща й Дък Дорер, професор по биология. Майка й Мериен Джонс е учителка по испански език.
“Благодарна съм за всеки ден на родителите ми, които ме приеха, защото сега имам възможността да подкрепя и направя същото за сирачетата в Индия”, категорично е някогашното ромче от Благоевград.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *