Основните видове стомана, които можете да закупите в магазина за метали

Въпреки че има много начини за категоризиране на стоманата, най-полезно е видовете стомана да бъдат разделени в четири категории – въглеродна, легирана, неръждаема и инструментална стомана.

Вижте кои са основните видове стомана, които може да закупите в магазина за метали, какво ги прави различни и какво да имате предвид при вземането на решение кой тип стомана е точно за вас.

4 типа стомана

Стоманата е съставена от желязо и въглерод, като количеството въглерод и допълнителните сплави определят свойствата на всеки клас. Има много различни класове стомана с различни свойства, които могат да бъдат физични, химични и екологични. Според Американския институт за желязо и стомана (AISI) стоманата може да бъде категоризирана в четири основни групи въз основа на химичния състав:

  • Въглеродна стомана
  • Стомана
  • Неръждаема стомана
  • Инструментална стомана

Въглеродна стомана

Въглеродната стомана може да бъде разделена на три основни категории: нисковъглеродна стомана (понякога известна като мека стомана), средна въглеродна стомана и високовъглеродна стомана.

Нисковъглеродна стомана (мека стомана): Обикновено съдържа 0,04% до 0,30% съдържание на въглерод. Това е една от най-големите групи въглеродна стомана, която обхваща голямо разнообразие от форми. В зависимост от желаните свойства се добавят или увеличават други елементи.

Средновъглеродна стомана: Обикновено има въглероден диапазон от 0,31% до 0,60% и съдържание на манган в диапазона от 0,060% до 1,65%. Този продукт е по-здрав от нисковъглеродната стомана и е по-труден за формоване, заваряване и рязане. Средновъглеродните стоманите често се втвърдяват и закаляват чрез термична обработка.

Високовъглеродна стомана: Има въглероден диапазон между 0,61% и 1,50%. Високовъглеродната стомана е много трудна за рязане, огъване и заваряване. След термична обработка става изключително твърда и чуплива.

Легирана стомана

Легираната стомана е стомана, в която са добавени малки количества от един или повече легиращи елементи (различни от въглерод) като манган, силиций, никел, титан, мед, хром и алуминий. Това създава специфични свойства, които не се срещат в обикновената въглеродна стомана.

Легираните стомани се предпочитат в индустрията заради тяхната ниска цена, лесна обработка и добри механични свойства. Легираните стомани обикновено са по-податливи на топлинна и механична обработка, отколкото въглеродните стомани. Различни видове стоманени продукти за приложение в индуструията може да намерите на https://metinvestholding.com/bg.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е стоманена сплав с повишена устойчивост на корозия в сравнение с въглеродната и легираната стомана. Най-често легиращите съставки включват хром (обикновено поне 11%), никел или молибден. Съдържанието на сплави често е от порядъка на 15-30%.

Общите приложения на неръждаемата стомана включват продукти за обработката на храни, медицински инструменти, хардуер, домакински уреди, структурни и архитектурни приложения.

Неръждаемата стомана може да бъде закупена във всеки магазин за метали. Предлага се в голямо разнообразие от форми и може да се изреже според вашите точни спецификации.

Инструментална стомана

Инструментална стомана е термин, използван за различни стомани с висока твърдост, устойчиви на абразия. Специфични приложения са използването й за матрици (щамповане или екструдиране), рязане, формоване или ударни приложения като чукове (лични или промишлени). Това е и често срещан материал, използван за направата на ножове.

Инструменталната стомана е изключително твърда и често се използва за оформяне на други метални изделия. Предлага в голямо разнообразие от форми, включително кръгла, плоска, квадратна и др. Може да бъде закупена в магазина за метал и да се изреже според вашите точни спецификации.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *