Остават в ареста 38-годишния мъж, обвинен за изнасилване на възрастна жена

Състав на Окръжен съд – Добрич остави в ареста 38-годишен мъж, разследван за изнасилване на възрастна жена, съобщиха от пресцентъра на съда. Окръжните магистрати са потвърдили като правилно и законосъобразно определението на Районен съд – Добрич, с което е оставено без уважение искането на Андрей Ив. от село Лясково, област Добрич, за изменение на наложената му мярка за неотклонение от „Задържане под стража” в по-лека. Срещу мъжа е предявено обвинение за това, че през месец май тази година в село Лясково на два пъти е изнасилил възрастна жена, като използвал срещу жертвата сила и заплашване.

На 26 май му е била наложена най-тежката мярка за процесуална принуда. В съдебното заседание днес задържаният е помолил съда за по-леката мярка „Домашен арест”. Адвокатът му е заявил, че „мъжът има постоянно местоживеене, адрес, има дете, което предстои да бъде ученик, за което ще се грижи, поради което и по житейска логика е изключена възможността той да се отклони и да затрудни по някакъв начин разследването“. Представителят на прокуратурата е настоял мъжът да остане в ареста, като е подчертал, че той е обвинен в тежко умишлено престъпление.

Добричкият окръжен съд, след като се е запознал с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, е оставил без уважение искането на задържания за изменение на наложената му мярка за неотклонение. Окръжните магистрати са счели, че с оглед съдебното минало на Иванов, който е осъждан за кражба, изключително лошите характеристични данни, високата обществена опасност на извършеното и възрастта на жертвата, първата инстанция правилно е заключила, че при прилагане на по-лека мярка на процесуални принуда съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.

Според съдебния състав семейното положение на обвиняемия и фактът, че той следва да се грижи за малолетен, не са обстоятелства, които са му попречили да извърши процесното посегателство, нито са годни да осуетят възможността да се укрие или извърши друго престъпление. Определението на Окръжен съд – Добрич е окончателно.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *