Оставиха за постоянно в ареста Васил Капланов – Каплата

Окръжният съд в Кюстендил като въззивна инстанция остави в ареста Васил Капланов-Каплата с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” заради отправените закани за убийство, отправяйки думите „Децата ти ще останат сираци” към Димитър Недев – председател на мотоклуб „Неразделни братя”. Така второинстанционните магистрати потвърдиха определението на Дупнишкия районен съд от по-рано.

Адвокатите на Васил Капланов поискаха от съда всякаква друга мярка освен задържане под стража, но да бъде по-лека. „Деянието не съдържа заплахи за убийство. Става въпрос дори, че в текстовия файл не се съдържат заплахи за Димитър Недев. Отправените от Капланов реплики, че скоро децата му ще останат сираци, е по телефона, което е констатация. Телефонният разговор бил под формата на майтап, децата на Капланов дори били около него и се шегували, че Недев не може да пише. Телефонният разговор е продължил точно 53 секунди”, каза в залата адвокат Ивайло Алексиев.

Самият Недев посочва, че не се притеснява за себе си, а за семейството. Цялата случка става, докато председателят на мотоклуба е бил на море на Слънчев бряг, на 500 км от Дупница. Той самият се обадил по телефона на Капланов. На следващия ден Недев се прибира и дава показания пред шефа на Районното управление в Дупница и пред разследващ полицай.

„Сигурен съм, че идеята е била да се измъкне нещо, с което да потвърди, че е бил заплашван. Капланов оказва пълно съдействие при разследването, не се укрива”, категоричен е Алексиев.

От своя страна, адвокат Емил Велинов припомни, че двамата се познават от години. „Те са си писали  във Фейсбук и след това Недев се обажда по телефона. Разговорът е протекъл под формата на закачка”, категоричен е Велинов.

Последната дума на Каплата пред съда е искането за по-лека мярка. „Ще докажа във времето, че ще се превърна от обвиняем в свидетел, и ще докажа невинността си. Искам да бъда свободен и да изпратя децата си на училище”, каза Капланов.

Прокурор Камелия Стефанова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил, поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Тя представи справка от информационната система за това, че срещу Капланов има неприключили производства. Според прокурор Стефанова Районният съд в Дупница е взел правилното становище, а по отношение на Капланов съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Той е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НК.

Съдът счете, че към настоящия момент и на база събраните доказателства е налице достатъчна степен на вероятност, че Васил Капланов е извършил инкриминираното деяние. Налице е и другата предпоставка за изпълняване на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно – наличие на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, имайки предвид тежестта на извършеното деяние, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. От друга страна, по време на инкриминираното деяние обвиняемият Васил Капланов е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, се посочва още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.

Васил Капланов е последният, който се е видял с изчезналия на 31 юли Янек Миланов. Преди дни бе възобновено и издирването му с мащабна операция с участието на водолазен екип и конни полицаи.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *