Острова пуска бариерата пред нискоквалифицираните имигранти

Лондон ще пусне бариерата пред нискоквалифицираните имигранти, заяви британската вътрешна министърка Прити Пател. Това гласи новата имиграционна система след излизането от ЕС.

Имигрантите ще трябва да имат оферта за работа с определено заплащане, като целта е да намалее цялостният брой прииждащи чужденци.

Великобритания ще изисква от всички квалифицирани работници, желаещи да работят в кралството, да имат предложение за работа, да отговарят на стандартите за заплащане и да владеят английски.

“Нашата нова имиграционна система ще затвори кранчето за нискоквалифицираната работна ръка от чужбина”, написа Пател, цитирана от Ройтерс.

“От догодина всички квалифицирани работници ще трябва да съберат достатъчно точки, за да работят в Обединеното кралство. Те ще трябва да владеят свободно английски, да имат твърда оферта за работа и да покриват изискванията за заплащане”, обясни Прити Пател, като по този начин тя изрази увереност, че цялостният брой на имигрантите ще намалее.

Според някои опозиционни политици ограничаването на имиграцията може да навреди на сектора на обществените услуги, например на Националната здравна служба, разчитаща донякъде на граждани от ЕС, които работят като медицински сестри и лекари.

Правителството обаче успокои, че ще дава допълнителни точки на тези, които работят в сектори, където има недостиг от подготвени кадри.

ЕС ще се опита да преговаря за запазване на свободата на движение на хора в бъдещите отношения с напусналата го Великобритания, заяви председателят на външната комисия на Европарламента Дейвид Макалистър, който отговаря и за преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

Според него ЕС трябва да се стреми към запазване на целостта на общия пазар, на митническия съюз и на четирите свободи на движение – на хора, стоки, услуги и капитали. Британският премиер Борис Джонсън вече обяви, че Лондон иска да се откаже от всички тях до края на годината.

Брюксел вече обяви, че ще цели подписване на споразумение за свободна търговия при две условия – гарантиране на достъп за рибарите до британски води с улов по квоти и свободна и честна конкуренция от двете страни на Ла Манша.  

“На никого и никога не сме предлагали такива отношения, но те вървят с гаранции за запазване на социалните, екологичните и стандартите за защита на потребителите на ЕС””, заяви в Европарламента в Страсбург председателката на

Тя добави, че амбициите на ЕС са високи и изрази учудване, че Лондон се стреми към по-малко – отношения по модела на ЕС с Канада или Австралия, с която Брюксел няма търговско споразумение.

Лондон и Брюксел ще прекарат тази година в преговори за споразумение за отношенията след Брекзит, което да влезе в сила от 1 януари догодина. Основната конфликтна точка в тези преговори е доколко ще се отклонява Великобритания от регулациите на ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *