ОСТЪР ДЕБАТ ЗА НОВИЯ БЮДЖЕТ! 13 спортни клуба кръстосаха шпаги за парите през 2018 г., индивидуалните спортове искат „ножица” за волейбола и баскетбола

Представителите на спортните клубове в Кюстендилско и членовете на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в ОбС не намериха общ език за разпределяне на парите за спорт от общинската хазна. На среща в заседателната зала на общината бе решено да се направи предложение за увеличаване с 10% на субсидията от следващата година.
Дебатът се изостри, след като от спортната комисия представиха предложението на 13 клуба да се намалят средствата за колективните игри баскетбол и волейбол. Двата клуба получават 35% от субсидията, или 33 400 лева. Искането на спортните клубове е средствата да се прибавят към тези за олимпийските спортове.
Треньорът по джудо и самбо Евгени Симеонов попита: „Правилно ли е да се изразходват по този начин една сума пари – 35%, а за индивидуалните спортни клубове и за олимпийски спортове да остава някаква нищожна сума? Да си бием главата и да мислим по какъв начин рискуваме живота на децата, да ги караме със собствените си коли по състезания, защото нямаме пари за пътуване“, обяви треньорът.

От своя страна, Валери Райчев, треньор по борба и заместник-председател на Комисията по спорт, изостри вниманието на колегите си върху формулата за изчисляване на точките и определяне на парите за всеки клуб: „Има една формула в правилника, аз апелирам да не се работи по нея, за да може колегите да получават повече субсидии. Според формулата колкото повече точки получавате от спечелени медали на републикански първенства, ще се получи по-малък коефициент и така вие ще получавате по-малко пари”, каза Райчев.
Според представителите на колективните спортове претенциите на колегите им са неоснователни. Те подчертаха, че разликата при участията на състезания между тях и индивидуалните спортове се изразява в по-големия брой състезатели, както и в участието им на регионални и зонални турнири. Като друг мотив те посочиха, че наредбата се отнася за развитието на детско-юношески спорт, както и липсата на цялостна стратегия за развитието на спорта в Кюстендил.

„При нас, за да стигнем до финал, трябва да проведем срещи с 24 отбора. Харчиш пари, а не се знае дали ще вземеш медал. Докато при индивидуалните спортове всички техни състезатели отиват директно. Те нямат квалификации, нито допълнителни турнири”, каза треньорът по волейбол Емил Стоянов.

Според треньора по баскетбол Владо Велинов наредбата може да върви за клубове, развиващи детско-юношески спорт, но за мъжкия, женския и елитния спорт общината трябва да има собствена политика. „Нека общината да каже – ние имаме талантливи поколения в тази и тази игра, ние ще инвестираме, за да има гражданството къде да ходи в събота и неделя да гледа спорт”, допълни още Владо Велинов.
На срещата стана ясно, че от следващата година се планира увеличаване на субсидията за спорт с 10%. Предложението на спортната комисия е средствата да се добавят към тези, предвидени за олимпийските спортове. Очаква се увеличението да стане факт след приемането на бюджета на община Кюстендил, каза и председателят на минипарламента Михаела Крумова.

Субсидията за олимпийските спортове ще бъде увеличена и след присъединяването на трите карате клуба.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *