Остър сблъсък! 4-ма кандидати за ректори на ЮЗУ поискаха изборното събрание да бъде документирано чрез видеозапис

Цялото Общо събрание на ЮЗУ „Н. Рилски” да бъде документирано с видеозапис и отразено от медиите, да се гласува само в една урна, поставена в аулата, до избиране на нов председател, заседанието да води проф. д-р Илия Гюдженов, това са част от предложенията, които четирима от кандидатите за ректори – доц. д-р Траян Попкочев, проф. д-р Антони Стоилов, проф. д-р Георги Апостолов и проф. д.н. Иван Мирчев, внесоха до членовете на Общото събрание, Академичния съвет и до ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков.

„С цел да се постигне оперативност и за да бъде изборът на ръководни длъжности от Общото събрание честен и неоспорим, правим следните предложения, които Академичният съвет да обсъди на заседанието си на 6.11.2019 г.”, започва писмото на 4-мата кандидати, входирано на 5 ноември. Следват изброени общо 16 точки с предложения за организирането на провеждането на Общото събрание. Сред тях са всеки член на Общото събрание лично с подпис да удостовери присъствието си, а не това да се прави от представител на мандатната комисия. Бюлетината да съдържа един квадрат, поставен срещу имената на кандидата за ректор, а отдолу да има и опция „Не одобрявам никого” – пак с квадрат срещу нея.

Предложението е продиктувано от констатираното субективно тълкуване на понятията „валидна” и „невалидна” бюлетина, аргументират се вносителите на предложенията. Те насочват вниманието и върху това Академичният съвет да обсъди въпроса каква да е процедурата за избор на членове на Контролния съвет и на самия Академичен съвет, както и списъчният състав на Общото събрание да бъде изготвен и подписан от ръководителя на отдел „Кадри” и ректора на университета, като поименно бъдат изброени онези членове, които се редуцират, и се посочва персонално за всеки причината за редуцирането му.

Вчера /6.11./ в 13.30 часа започна последното заседание на настоящия Академичен съвет. Ректорът проф. д-р Борислав Юруков прочете дневния ред с първа точка – определяне структурния състав на членовете на Общото събрание и дата за свикването му. Той не каза нищо за внесените предложения, затова проф. А. Стоилов предложи в първа точка да се обсъди и организацията на предстоящото Общо събрание.

 „Академичният съвет има правомощия единствено да определи структурния състав и да приеме доклада на ректора. Така че не виждам какво повече има да обсъждаме”, категоричен бе ректорът.

Отношение по темата взе и проф. д.н. Иван Мирчев. Той припомни, че на 11.11. изтичат абсолютно всички мандати /и на настоящото ректорско ръкводство, и на останалите университетски органи на управление/, затова Академичният съвет може да обсъди и да предложи на Общото събрание какво би спомогнало за неговата обективност и оперативност на работата.

„За това става въпрос. Не казваме, че Академичният съвет трябва да нарежда на Общото събрание какво да прави. На мен например не ми е ясно кой ще води Общото събрание, как ще бъде избран, изобщо кой ще определя персоналния състав на комисиите. Затова можем не да решим, а да предложим на Общото събрание”, каза проф. д.н. Иван Мирчев, който като бивш ректор на университета в продължение на два мандата /8 години/ и настоящ председател на Общото събрание познава правилата и процедурите много добре.

Проф. Юруков го контрира, като изтъкна, че Общото събрание е върховният орган, затова и всичките предложения на Академичния съвет ще са, по думите му, безпредметни.

Това провокира проф. д.н. Мирчев и той попита кой ще пусне заповед и ще регистрира участниците в ново конституираното Общо събрание. „Ами досега как е било, вас как ви избраха за ректор 2 мандата, и сега ще бъде по същия начин. Нищо няма да променяме. Имаме традиции, които са изчистени от грешки. Ще спазваме традицията! Това е!”, отсече настоящият ректор на ЮЗУ.

Доц. д-р Траян Попкочев пък поиска да се увери дали това означава, че Академичният съвет не може да отправя предложения, а в същото време някой, без да има легитимни права след 11.11., ще предложи комисии, други органи…

В коментарите се включи и проф. д.н. Мирчев, но проф. Юруков му отне думата, понеже не му я бил дал. „Вашата цел е да протакате и да правите нещата така, че да не завършват”, влезе в открит сблъсък с предшественика си проф. Юруков, а той му напомни, че все още е действащ председател на Общото събрание и като пълноправен член на Академичния съвет има право да вземе отношение по поставените въпроси.

В крайна сметка въпросът дали предложенията на 4-мата кандидат-ректори да бъдат обсъждани на Академичния съвет бе подложен на явно гласуване. Вдигнатите ръце в залата преброи секретарката на ректора Камелия Илиева, която обяви, че искането на проф. Юруков предложенията на опонентите му да не бъдат включени в дневния ред са подкрепени от 19 човека.

Проф. Мирчев обаче обяви, че е преброил 16 вдигнати ръце. Последва гневна реакция от страна на настоящия ръководител на ЮЗУ. „Може да си броите колкото искате. Това си е ваш проблем, вие сте никой”, обърна се проф. Юруков към предшественика си.

Предложението отново бе подложено на явно гласуване и този път бе подкрепено от 27 от общо 42-мата членове на Академичния съвет.

„Ето, моето предложение се приема”, констатира проф. Юруков и премина към следващата точка – отчет за състоянието на ЮЗУ през мандат 2015-2019 г. Докладът не бе публично оповестен, тъй като е бил изпратен на членовете на Академичния съвет във вторник следобед и, както обясни ректорът, който е искал, е можел да се запознае.

Очевидно един от запознатите бе зам. ректорът по учебната дейност проф. д-р Антони Стоилов, който коментира, че в доклада има пропуски и непълни неща. „От вас се изискваше да дадете конкретна информация, но не вие, а аз съм автор и мога да включвам в доклада каквото преценя”, категоричен бе ректорът и сам даде оценка на управлението си, като самоопредели мандата си за много успешен.

По предложение на ректора Академичният съвет гласува и прие Общото събрание да се проведе на 27 ноември /сряда/. Дали датата е избрана случайно, или не, това не стана ясно, но е факт, че заплатите в ЮЗУ, за някои подплатени и с бонуси, се превеждат на 26-о число.

На Академичния съвет бяха обсъдени и въпроси, свързани и с квалификационните характеристики на учебни планове и програми, удължаването на трудовите договори на двама преподаватели, единият от които проф. д.н. Елка Янакиева от Факултета по педагогика. В заложена самостоятелна точка в дневния ред бе разгледан и въпросът за получаването на бонуси в размер на 1000 лв. при публикуване на една статия в индексирани списания в световните бази данни Web of Science и Scopus и 1200 лв. при две.

От изказването на ректора стана ясно, че кандидатите за такива бонуси в ЮЗУ са 160, макар че не всички са представили разпределителни протоколи , т.е. да имат доказателства, че техни публикации вече са отпечатани и са част в световноизвестните наукометрични бази данни. С уговорката, че ще дадат срок до сряда на преподавателите да представят разпределителни протоколи, по предложение на ректора бе взето решение да започне изплащането на бонусите, за които по най-прости сметки ЮЗУ ще изразходва най-малко 160 хил. лв. /ако плаща за една публикация/.

След изчерпването на точките от дневния ред доц. д-р Манол Станин от Правно-историческия факултет предложи да се разработи и приеме правилник за дейността на Общото събрание на ЮЗУ, а искането открито подкрепи и доц. д-р Тр. Попкочев.

Че досега се въздържала да вземе отношение, но мнението й е, че Академичният съвет по никакъв начин не може да взема подобни решения и това е все едно Министерският съвет да взема решения за правилника на Народното събрание, изрази гледната си точка като юрист досегашният декан на ПИФ проф. д-р Габриела Белова.

Така или иначе, едно от най-важните за ЮЗУ неща вчера /6.11./ бе, че предложенията на 4-мата претенденти за ректорския пост не бяха разгледани с аргумент, че Академичният съвет не може да отправя предложения до Общото събрание на университета и да се бърка в работата му.

Любопитна подробност е, че именно по предложение на Академичния съвет през 2017 г. Общото събрание прие да отпадне възрастовото ограничение от 62 години за кандидатиране на ръководни постове. Благодарение на тази поправка и настоящият ректор проф. Юруков, който на 5 септември навърши 65 г., се кандидатира за втори мандат.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

22 Коментара

 1. Фантомас

  Лакеите едва ли спят спокойно знаейки, че лизането на г*зове е само за смазка.

  Отговори
 2. Красимир

  Хахахахах…..ами идете в барчето на ЮЗУ. Този същият образ там е като мебел! Постоянно е там! Не стига това ами и флиртува с жените! Позоооооор! Срам! Тези са толкова арогантни и безочливо тримата! Не всичко се купува! В ПИФ може- там има точно двадесетина такива, идващи по веднъж в седмицата, и те избраха ръководството! Но нека им е сега! Но ЮЗУ трудно ще се напазарува цялото! Хората вече не го искат!

  Отговори
 3. Членове на Академичният съвет

  Защо все още след като е навършил 68 г. отдавна Агент Андреев – Миланов взима участие и присъства на АС, след като вече по закон не е член нито на АС, нито на ОС ?
  Той е на хонорар като преподавател………
  Кой допуска този нечистоплътен и арогантен човек все още в ЮЗУ ?
  Има ПУД на ЮЗУ и ЗВО, които определят кои са членовете на АС и ОС.
  Има ли закони и спазват ли се те в последните 4 години в ЮЗУ?

  Отговори
  1. Нафърфорий

   Как кой го допуска, ами чиракът му, именуващ се все още “ректор” и пишман “професор” БоЮр, който не ще да си взема пенсията, че още не си непълнил гушата!

   Отговори
 4. Наблюдаващ

  Струма, нека Министъра на образованието изпрати представител – наблюдаващ от МОН, който да следи как се прави организацията и самото провеждане на ОС на 27.11.2019 г. -10:00 ч. Това е конфликт на интереси кандидатите за ректор са 5 , а един от тях Юруков ще прави организацията сам еднолично.

  Отговори
 5. Алекс Петров

  Пълна пародия е това, което е станало! И е в стилистиката на ОС в ПИФ! Гавра с хората! Местят хората като маймуни от факултет във факултет за да си осигурят някой глас! Например научния работник Тюленов едва ли знае вече в кой факултет е! Всяка седмица е в различен! Срамота за този уж качествен човек! Вероятно е работа на някой с брада и това! Никога ЮЗУ не е било в такива състояние! А сега нека да дойдат и очакваните увеличения на заплатите! А дали ще дойдат изобщо или парите свършиха да купят изборите в правния ???? Позорно управление!!! Вън!

  Отговори
 6. Гнус!

  Жалка картинка!
  Аве професори, доценти, асистенти, до кога ще търпите това нагло и злобно същество? Това ректор ли е или самозабравил се псевдоучен без грам принос за институцията, която ръководи?
  Като гледам как ви привиква в барчето един по един, а вие му правите мили очички като мижитурки просто ме е гнус!
  Брадата му любовница и тя продължава да заплашва и да се разпорежда. ГНУС!!! ГНУС!!! ГНУС!!! ДО КОГА!!!!

  Отговори
  1. Фанто с магории

   Коя е брадата любовница на БоЮр, бе? Кажете, че да видим след отсвирването му дали ще си обръсне брадата…

   Отговори
 7. Наглост и безочие

  “Проф. Юруков – Общото събрание е върховният орган, затова и всичките предложения на Академичния съвет ще са, по думите му, безпредметни.”
  Защо, именно предложението на същия Академичния съвет през 2017 г. не беше безпредметно и бе вкарано в ОС за гласуване???
  Защото облагодеталстваше лично него. И Общото събрание прие да отпадне възрастовото ограничение от 62 години за кандидатиране на ръководни постове. Благодарение на тази поправка и настоящият ректор проф. Юруков, който на 5 септември навърши 65 г., се кандидатира за втори мандат, с фалшиво броене на гласовете от главния преброител Папурко – от 120 ги изкара 170. Да , ама не персионера БоЮр вече е на срочен договор и е аут от играта……. Ако случайно с фалшификации бъде избран ще бъде пратен в съда. А там се знае какво ще се случи с него……….

  Отговори
 8. Браво!!!

  VI. ЕТИКА И МИКРОКЛИМАТ ЗА РАБОТА Без Бай Ганьовци, браво, Антони!

  1. Ректорът, деканът и ръководителят на катедра не създават фаворити преподаватели и администратори. Фаворитите, всеки в областта, в която работи, ги създават университетските правилници, правила, процедури и инструкции.

  2. Ректорът не формира кръг от придворни и гледа с лошо око на подобен стремеж на университетски ръководители от всички нива, не ги толерира и пресича в зародиш тяхната поява и проява.

  3. Ректорът, деканът или ръководителят на катедра не си позволява да заклеймява теми, мнения и авторите им само защото той самият има друго виждане.

  4. В приемния си ден ректорът разговаря с посетителя преподавател, администратор, студент или гражданин сам, без присъствие на второ лице на този разговор. По желание на посетителя (или ако естеството на разговора го налага) ректорът може да включи и друг участник в разговора с цел поставеният от посетителя въпрос да бъде решен максимално компетентно и бързо.

  5. Ще бъдат прекратявани договорите за набиране на чуждестранни студенти на лица, които си позволяват да оказват натиск над служители от университетската администрация да извършват нерегламентирани услуги, както и при натиск от страна на тези лица върху преподаватели да пишат незаслужени оценки на привлечени от тези лица чуждестранни студенти.

  6. Ректорът санкционира, включително и с прекратяване на трудовия договор, проявено от университетски административен служител (при изпълняване на служебните му задължения) надменно и грубо отношение по адрес на преподавателите, университетския административен състав и студентите.

  7. Ректорът внася за дискусия и за утвърждаване от Общото събрание на университетски правила за провеждане на избор на членове на Общото събрание, на Академичния съвет, на ректор, на декан и на ръководител на катедра.

  8. Ректорът не се интересува кой колега с кого от колегите си говори по личния или по служебния си телефон.

  Отговори
 9. Тъжно

  Тоя “ректор” срам няма. Не стига, че е тотално некадърен, налага му се да си осигурява гласове с бонуси, персонални награди или със заплахи, привикване и следене на телефони, ами освен това не разбира в каква ситуация ще постави университета ако СЛУЧАЙНО манипулира изборите достатъчно, за да го преизберат.
  Кандидатите ще отидат в Административен съд и след 2 месеца ще се провежда ново ОС за избор на нов – легитимен кандидат. Вече се е случвало в България подобно нещо няколко пъти, съдебната практика винаги решава по един и същи начин.
  Подобен тон, ако в статията е отразен правилно, не е съвместим с позицията, която заема, но предполагам, че толкова му е акъла.
  Остава само всички да се надяват на честни и почтени избори – едва ли.

  Отговори
 10. Стела

  Янакиева е най-злата и некадърна преподавателка. Корумпираната до мозъка на костите си. Зла. Защо ни причиняване това на нас студентите. Защо?

  Отговори
 11. ОС

  Ей нагъл некадърник, Мирчев ли е “никой”?!? Той те направи всичко в този университет – доктор, доцент, декан, зам. ректор и единствен кандидат за ректор. Това е прецедент в историята на ЮЗУ, за първи мандат да има само един кадидат. Сам се произведе в професор без нито една самостоятелна статия, учебник, книга и монография. Няма друг такъв преподавател нито в ЮЗУ, нито в останалите български университети. Ти си срам за ЮЗУ. Страх те е от честни и прозрачни избори. Академичният съвет “не можел да нарежда” на Общото събрание. А ти точно по този начин чрез заплахи и натиск на членовете на АС и с решение на същия този АС промени правилника на ЮЗУ незаконно, защото не искаш да пускаш кокала. Но ти се изплъзва…

  Отговори
 12. Студентка

  Абе хора защо не помислите за студентите. Каква Янакиева избирате. Тя е най-корумпираният преподавател . Иска ни по 300 лв за изпит. Не ви ли е срам да държите тази пенсионерка.

  Отговори
 13. Благоевградчанин

  Докато се борите за кокал, ще убиете и образованието, и града ни! В последните няколко години все по-малко внимание обръщате на студентите, от което страдаме всички! Засрамете се! Така ще затриете всичко! Изберете си нормален човек, който да развива университета с грижа за студентите, образованието, науката и всички нас! Настоящият не става и това се вижда от самолет и без да съм член на юзу забелязвам очевадния западък през последните 4 години.

  Отговори
 14. Загрижен професор

  Юруков е падение. 4 години нищо не направи и нищо не промени, стиска едни милиони както болен стиска ябълка,за да може накрая на мандата да каже, че не е на загуба, ама уви, пак не стана!
  5-10% увеличение, разделени на 4 години са по 1% на година, феноменално увеличение! Рейтингите на университета падат главоломно. Очевидно го е страх, че няма да бъде преизбран, та за това не иска подобни мерки да бъдат въведени…Ех, Ганьо, Ганьо…От цървул не става трандафор!

  Отговори
 15. Симеон

  Много адекватни предложения, които биха предположили прозрачност на избора. Ако не се предприемат подобни промени, няма смисъл от провеждане на избор. Как ще обезпечите анонимност и спокойствие при изборите, ако има отделна кутия за студентите и по факултети … това е контролиран вот, държавата трябва да се намеси!

  Отговори
 16. Пурко

  Никой не може да променя закона, Юруков, като тъп пенсионер и Мирчев като предстоящ такъв нямат право да са реактори! Айде Кафа от комплексами и крадци. В

  Отговори
 17. Емил Иванчев

  Юруков трябва да бъде сменен. А много модни са станали брадите в ЮЗУ! Вижда се , че консултантите му са брадясали – браво , модерно и стилно! Дано академичната общност се е пробудила! Иначе университета загива с този магичен управленски тризъбец! И не що важно – нека се следи кой участва в тези общи събрания! В Правния е била трагедия, пародия и фарс – ръководен от хора с някакво подобие на окосмяване в лицевата част! Събудете се!

  Отговори
  1. Кънчо

   Мислят си, че като са с бради ще са повече мъже. Ама нямат топки, мълчат като п………. Не се знае кой ще е следващия ректор и как ще лапнат дръвцето, след изборите всички съветници и сиви кардинали……

   Отговори
 18. Трайчо

  Оказва се, че там е по-интересно от сесия на ОбС в който и да е град 🙂 И разбира се…парите не са най-важното!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *