Осъден в Гърция трафикант на хора остава в ареста в Кюстендил, спипаха го при влизане на ГКПП – Гюешево

Кюстендилските магистрати се произнесоха с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 42- годишния  Мухарем Дамети, за когото има издадена европейска заповед за арест от Гърция. Срещу него се води наказателно производство за подпомагане незаконно влизане и пребиваване на гръцка територия на лица, граждани на трети страни, както и нелегалното им транспортиране. Апелативен съд в Гърция му е наложил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 14 години и 50 000 евро глоба. Обявен е за международно издирване в град Солун през октомври тази година.

Мухарем Дамети е спипан на 18.12.2020 г. на ГКПП – Гюешево при извършена гранична проверка.  На влизане в страната мъжът е управлявал лек автомобил. Установено е било, че спрямо него има сигнал за съвпадение, въведен в Шенгенската информационна система (ШИС) от Гърция – мярка „лице за арест с цел предаване или екстрадиране“.

Съдът счита, че следва да се вземе мярка за неотклонение „задържане под стража“, която да обезпечи присъствието на исканото лице във връзка с осъществяване и изпълнение на производството по евентуално предаване на лицето в изпълнение на постъпилата европейска заповед за арест.

Определението на Окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София, в 3- дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *