Осъден за убийство благоевградчани иска 5 хил. лв. обезщетение, стресирал се, че го конвоирали в автомобил без обезопасителен колан

Нова искова молба за обезщетение от 5000 лева написа благоевградчанинът Николай Калаузки, изтърпяващ присъда за убийство в затворническото общежитие в Самораново. Мъжът е с наказание от 20 години лишаване от свобода заради убийството на работника си Детелин Павлов. Затворникът обвинява служителите на ГД „Охрана” в неосигуряване на обезопасителен колан по време на конвоирането му от затвора до ОС – Кюстендил, довело до изпитан страх и стрес. Второто твърдение пък е точно обратното – че служителите го завързали с колан и му поставили белезници, което довело до уронване на честта и достойнството му.

От края на 2017 г. Николай Калаузки е преместен в ЗООТ – Самораново, където доизлежава наказанието по член 116 от НК за убийство.

Установено е, че придвижването при конвоирането на Калаузки на посочената дата, макар и не до Окръжен съд – Кюстендил, е със специализиран автомобил „Рено Мастер”. Изискванията към специалните автомобили са да няма обезопасителен колан. Т.е. няма как служителите от конвоя да поставят такъв. Ето защо не се доказва незаконосъобразно бездействие – неосигуряване на обезопасителен колан по време на извършвано конвоиране на лишение от свобода.

В случая конвоираният Калаузки е бил с белезници на ръцете и краката, свързани с конвоен колан на кръста, с цел охрана от евентуално негово поведение, доколкото е посочена забележката, че лицето е особено опасно за бягство. С оглед този факт, а и във връзка с обстоятелството, че Калаузки търпи наказание „лишаване от свобода“ в размер на 20 години за извършено престъпление по чл. 116, е приложима разпоредбата от правилата, предвиждаща на лишените от свобода със срок на наказанието над 10 години задължително да се поставят специални колани с фиксирани белезници на ръцете и краката или специален комплект белезници за ръце и крака.

В крайна сметка съдия Николета Карамфилова отхвърли като неоснователен предявения от Николай Калаузки иск за сумата от 5000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *