Осъдиха Асандж на 50 седмици затвор

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж беше осъден на 50 седмици затвор. Наказанието му бе наложено от британски съд в сряда, съобщават световните агенции. Причината – той нарушил гаранцията си от преди седем години, когато се укри в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция.

Австралиецът бе арестуван на 11 април, след като еквадорското правителство го предаде.

Асандж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на „Уикилийкс“ замина за в Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за които Асанж отрича. Шведският съд го включи в международен списък за издирване, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция.

През юни 2012 г. Уестминстърският магистратски съд издаде присъда за задържане, защото Асандж не се явил в съда. Оттогава австралиецът се крие в еквадорското посолство в британската столица.

След задържането му еквадорският президент заяви, че Асандж няма да бъде екстрадиран в никоя страна, в която би могъл да се изправи срещу “изтезания или смъртно наказание”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *