Осъдиха екскмета на Девня за присвоено гориво

Девненският районен съд постанови условна присъда за бившия кмет на общината Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лева. Магистратите му наложиха наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Вчера съдът го лиши и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години.

Обвинението на Районната прокуратура в Девня е, че в периода от 2009 до 2015 г. в качеството си на длъжностно лице – действащ кмет на община Девня, той е присвоил гориво в големи размери.

Община Девня сключила договор с “Лукойл България”, според клаузите на който била предоставена карта за зареждане с гориво на общината. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил – джип “Волво“.

Но зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани били скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

По време на разследването обвиняемият е бил с мярка за неотклонение “Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Това е второто разглеждане на делото срещу Кузев. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване. Последва протест на Районната прокуратура срещу оправдателната присъда. Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда вчера.

Районната прокуратура в Девня ще протестира осъдителната присъда, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Кузев е несправедливо и занижено.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2019/04/17/osydiha-bivshiia-kmet-na-devnia-za-prisvoeno-gorivo-za-38-298-lv.407888?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *