Осъдиха лекар за немарливо изпълнение на професионалните задължения, довели до смъртта на плод по време на раждане

Съдът е признал за виновен подсъдимия В.Е., обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за извършено от него в качеството на лекар-ординатор престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

         Подсъдимият Е. работел като лекар в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Петка“ АД – гр. Видин.

         На 27.01.2019 г. той прегледал чрез видеозон постъпила в болницата пациентка – С. Преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане.

         Около 22:10 ч. доктор Е. извършил преглед на С., след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

         Четиридесет минути по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, В.Е. извършил преглед, при който установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв. Детските тонове започнали да падат. При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен начин – чрез „прийома на Кристелер“. Вследствие на това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. В 23:15 ч. пострадалата С. родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

         За извършеното от подсъдимия В.Е. престъпление – немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *