Осъдиха Никола Саркози на затвор по обвинение в корупция

Бившият френски президент Никола Саркози получи три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, съобщава Би Би Си, цитирани от Нова ТВ. 66-годишният Саркози беше признат за виновен за опит да подкупи магистрата Жилбер Азибер, като му предложи престижен пост в Монако в замяна на информация за криминално разследване на неговата политическа партия.

Така нареченото дело за подслушванията датира от 2014 година. В рамките на разследването за финансиране от Либия на президентската кампания на Никола Саркози през 2007 г. става ясно, че той е използвал секретна телефонна линия, за да комуникира с адвоката си. Двамата оказват натиск, за да повлияят на друго дело, което засяга Саркози. 

Другите двама обвиняеми по делото – адвокатът Тиери Херцог и Азиберт, получиха същата присъда като Саркози. Той обаче ще може да излежава присъдата си под домашен арест с електронна гривна. Очаква се експрезидентът да обжалва наказанието си. Днешното решение на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. само питам?

    Дали ще доживея да видя и български премиер, президент или олигарх в кауша?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *