Осъдиха фирма от село Баня да върне 460 000 евро на чех, чиито пари били източени от сметката му от хакери

Окръжен съд – Благоевград осъди фирма „Гиламак трейд“ ЕООД със седалище село Баня, община Разлог, да заплати на чешки гражданин сумата от 460 000 евро. Както „Струма” писа, гражданското дело бе образувано миналата година по искова молба на Ийндржих Гроссер за неоснователно обогатяване, в която той посочва факти, че е станал жертва на финансова и хакерска измама от съответното дружество.

През 2018 г. чешкият гражданин предприел действия по закупуването на недвижим имот в Кипър. Сделката с дружество „Хадживасили Брос Ко Лтд” била сключена чрез упълномощен адвокат, след което чехът получил инструкции да преведе парите по сметка на дружество „Гиламак трейд” ЕООД в Инвестбанк чрез финансов посредник за международни плащания. След извършване на превода на 1 ноември 2018 г. купувачът узнал, че е бил измамен, като неизвестни лица са проникнали в имейла на човека, който го представлявал по сделката в Кипър, и от негово име са изпратили неверни инструкции сумата да бъде преведена по сметката на българското дружество, вместо по истинската сметка на кипърския продавач в Хеленик банк.

За измамата били уведомени компетентните органи в Чехия и Кипър, като в същия ден чрез посредника по плащането и обслужващата го банка – Дойче банк, ужиленият чешки бизнесмен подал оплакване в Инвестбанк с искане преводът да бъде спрян. На следващия ден от банката го информирали, че компетентни за случая са българските власти, а седмица по-късно, че сметката на фирмата в село Баня е запорирана по искане на прокуратурата. Преди блокирането на сметката обаче били извършени няколко плащания и останали около 2/3 от преведената от Гроссер сума от 630 000 евро.

За хакерската измама е образувано разследване, но паралелно с това адвокатите на потърпевшия чех бяха завели иск в Окръжен съд – Благоевград срещу фирмата от село Баня, с която не е имал никакви договорни отношения и изобщо не е познавал нейния представител. Тъй като част от преведената сума от 630 000 евро била изтеглена, чешкият гражданин завел иск за остатъка от 460 000 евро по чл. 55 от ЗЗД за неоснователно обогатяване.

След разглеждане на доказателствата съдия Николай Грънчаров осъди българското дружество да върне остатъка от сумата на ищеца. Решението на съда е непръсъствено, тъй като ответникът не е бил открит по време на процеса и не подлежи на обжалване, но подлежи на отмяна по реда на чл. 240 от ГПК пред Апелативен съд – София.

Репортерска проверка в Търговския регистър показа, че „Гиламак трейд“ ЕООД е с адресна регистрация на ул. „Двадесет и девета” № 2 , вх. А в село Баня, с капитал от 2 лв. Собственик и управител на фирмата е 40-годишният македонец с българско гражданство Игор Алексов, който под учредителния договор на дружеството вместо подпис е написал „А. Игор“.

Репортер на „Струма” на място установи, че на адреса, на който е регистрирана фирмата в разложкото село Баня, живее местно семейство и там никога не е имало седалище на фирма и никой не познава управителя на дружеството Игор Алексов. Къщата е официално с един вход, а според регистрацията на фирмата в Търговския регистър седалището й е във вход „А” на посочения по-горе адрес. Къщата има и втори вход, който обаче води към селскостопански двор с обор и плевня.

Собствениците споделиха, че през последната година неколкократно са получавали писма, адресирани до въпросната фирма. Първоначално не обърнали внимание, докато прокуратурата не стартирала разследване и следователи отишли на адреса, за да направят проверка. В хода на разследването им се наложило да дават обяснения в полицията.

Преди няколко дни на адреса им е изпратено и писмо от Окръжен съд – Благоевград, вероятно с постановената присъда, което те върнали с поредното обяснение, че на адреса им няма седалище на такова дружество. 

Собствениците недоумяват как на адреса им е регистрирана фирма. По информация на „Струма” дружеството е регистрирано от благоевградски адвокат. 

Ако се потвърди, че фирмата е фиктивна, чешкият гражданин просто ще „изпие една студена чаша вода“, тъй като няма от кого да си вземе парите. Според адвокати подобни измами не са изключение, а неотдавна бе засечена фишинг измама, която атакува имейлите на клиенти на различни банкови институции в страната.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *