Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. В Долна Митрополия ще бъде открит юбилейният семинар на тема „Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България”. 

По повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира битовия корпус на университета, изцяло ремонтиран през последната година.

Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса. Това се случва на 12 април 1961 г. Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка. Като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

На 12 април 1961 г. в 9.07 ч. московско време Гагарин се отправя към Космоса от космодрума Байконур с кораба “Восток 1”. След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в Космоса.

През май 1961 Гагарин пристига у нас. Преди да се приземи в София, български летци посрещат самолета му с почетен ескадрон от изтребители. Посрещнат e на летище София с държавни почести от хиляди, начело с първия секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков.

Булевардите на София са препълнени. Хора по балконите, по покривите на автобусите, хиляди приветстват първия в Космоса, който преминава в откритата лимузина, заедно с Живков.

На 12 април 1961 година новината за първия човек в Космоса летецът Слав Добрев научава по радиостанцията, докато е във въздуха. А седмици по-късно го вижда в София.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *