Отварянето на ски център „Картала“ над Благоевград трета година под въпрос, лифтът още очаква лиценз…

Все още няма яснота ще заработи ли ски писта „Картала“ тази година за благоевградчани и гостите на града. Илия Ризов, който заедно с Владимир Александров са управители на дружеството, собственик на ски центъра – „Прима инвест БГ“ ООД, вчера коментира, че се работи по въпроса.

„Не мога да  дам засега положителен отговор на този въпрос, защото има още много работа“, каза той пред „Струма“, а на питане дали дружеството е получило вече лиценз за пускане на кабинковия лифт, което бе един от основните проблеми съоръжението да остане затворено миналия сезон, той бе лаконичен: „Очакваме лиценз“.

Почти същият бе отговорът му на аналогичния въпрос и преди година. Тогава хотелът към ски центъра бе основно ремонтиран, а работниците и служителите цял сезон останаха в очакване да приемат гости, което обаче не се случи…

В края на 2019 г. благоевградската фирма „Прима инвест БГ“ ООД спечели търг на община Благоевград и нае за 10 г. ски пистата в местността Картала срещу 16 954 лв. без ДДС наем и деклариран ангажимент, че за срока на договора ще инвестират общо 2 065 506,07 лв. Дружеството е собственик на ски център „Картала” от началото на 2019 г.

Зоната, която включва кабинков лифт с две станции и два ски влека заедно със ски пистите с дължина 5 км, започна да се изгражда през 2006 г. от „Прима инвест БГ”, свързана с благоевградския текстилен предприемач Илия Ризов, но впоследствие попадна под контрола на Българо-американска кредитна банка заради неизплащан кредит.

В края на август миналата година от името на „Прима инвест БГ“ в общината бе внесено искане за 30-годишна концесия на общинския терен, с който община Благоевград участва като апортна вноска в ООД-то. Впоследствие обаче дружеството се отказа от намеренията си и общината обяви търг за отдаване под наем на пистата. Очакванията бяха тя да заработи в началото на 2020 г., макар че се знаеше, че кабинковият лифт се нуждае от специален ремонт, части за който се чакаха от чужбина.

Ски център „Картала“ е само на 27 километра от града и е с една от най-дългите писти в страната, около 5 км, но от години пустее…

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *