ОТВЕТЕН УДАР! А. Анева: Недопустимо е един неуспял кандидат за съветник като Л. Палаханов да раздава оценки и да манипулира общественото мнение

ОбС – Благоевград да прескочи точката за избор на председател, да приеме правилник за работата си и да избере комисиите, за да започне да работи за избирателите и да решава проблемите на града, това ще предложи общинската съветничка адвокат Албина Анева на сесията в петък, ако и тогава местният парламент не успее да излъчи председател. Тя поиска думата в „Струма“, провокирана от интервюто на Любомир Палаханов, който остана извън състава на  ОбС. Като редовно присъстващ на всички сесии в качеството си на наблюдател той коментира, че местният парламент спокойно може да работи и без комисии и председател и че „старите играчи“ в ОбС с апаратни игри добре планират ходовете си до удобен за тях избор.

„Неуспелите кандидати за общински съветници нямат право да внушават на хората, че успелите са неудачен избор“, заяви за „Струма“ Албина Анева. „Недопустимо е един неуспял кандидат-съветник като г-н Палаханов, който не  можа да събере необходимия брой гласове и доверие на благоевградчани и който няма понятие от работата на ОбС, да  раздава оценки. Той манипулира общественото мнение и е обидно хора, които  не разбират правилата за работа на ОбС, без да са наясно със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), да си правят произволни тълкувания, каквото е това на г-н Палаханов. Провокира ме мнението, което той се опитва да налага, че ОбС може да работи спокойно без комисии и без председател, което няма как да стане. Законодателят изрично е предвидил в ЗМСМА, че председателят е този, който ръководи дейността на ОбС, той вкарва за разглеждане предложенията в комисиите, те задължително ги обсъждат и излизат със становища, които се вкарват в пленарна зала. Не може да се работи без комисии и без председател, защото законът не предвижда такъв начин. Решенията, които се взимат, без да се спазва този ред, са само  извънредни и спешни. В дейността на ОбС винаги е имало случаи, в които точки се вкарват  дори в деня на сесията като спешни. Спешността на един или друг въпрос се определя от администрацията, не от нас, съветниците. ОбС решава дали да включи в дневния си ред извънредна точка или не, а администрацията преценява кой най-важен въпрос да се вкара за спешно решение. Така от учредяването на сегашния ОбС бяха взети няколко спешни решения  по проблеми, внесени от Общинска администрация. За моя изненада сред тях не е например една от най-важните точки – искане за нова структура на Общинска администрация, която бих подкрепила като спешна, но никой досега не я е вкарал  за спешно обсъждане и решение в ОбС. Явно сегашния кмет го устройва структурата на стария или не е подготвен още да прави промени. Но най-важното, което трябва да се знае, е че този ОбС трябва да действа законно, а това се случва само като се спазват законът и правилникът за работа“, категорична бе Албина Анева. Тя си спомни, че в първия си мандат като общински съветник през 2003 г., когато за кмет на Благоевград бе избран Лазар Причкапов, повече от 3 месеца местният парламент е работил без председател.

„Тогава решихме да прескочим точката за избор на председател и с идеята, че трябва да започнем да работим, приехме правилника и преминахме към формиране на комисии. Ако не се лъжа, чак пролетта избрахме председател, месеци наред се издигаше Вл. Димитров за поста, а накрая се споразумяхме Р. Тасков, който бе председател на КИИП, да оглави ОбС. Има начин ОбС и в момента да започне да работи нормално, въпросът е, че трябва да се вземат мерки, защото ако продължаваме така, не само че ще загубим доверието на благоевградчани, но и задкулисните игри ще вземат превес. Част от тези задкулисни игри смятам, че са и интервютата на хора, които не са част от ОбС. Не апаратни схеми, а липсата на консенсус са причината за боксуването в работата досега на ОбС. Трябва да седнем и да се разберем, а не да играем на проба- грешка“, заяви Анева. Според нея причината досега да няма  успешен избор на председател е, че не е имало обсъждане и преговори между групите за това коя фигура най-добре ще се впише в тази длъжност.

„Не трябва да се преекспонират правата на председателя и не трябва да се мисли, че този човек има някакви особено значими функции. Освен тези да насрочва сесии и да внася предложенията за обсъждане в дневния ред, той няма повече права от останалите общински съветници“, твърди съветничката. Тя не подмина коментара на Л. Палаханов, че болшинството  съветниците в ОбС са там, за да избиват парите, раздадени по време на изборите, и подчерта, че през всичките си мандати като общински съветник не е работила в ОбС за пари и е дарявала цялата заплата, която й се полагала през последния изтекъл мандат.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Л. Палаханов

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Бай Хой

    Тази представителката на Долината на дългите гащи също е неуспял кандидат за кмет, така че да не дава акъл!

    Отговор
  2. старогражданин

    Председателят на съвета осигурява КМЕТСКОТО МНОЗИНСТВО в Общинския съвет. Това не го пише в законите, които Анева ги споменава. Видно е, че двамата с Палаханов манипулират обществото. Всеки за себе си. Темата е огромна,но нямам намерение да давам сламки на Новаков и Росица. Сорри.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *