Отвориха черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация, съобщи Нова тв, позовавайки се на свои източници.

По-късно това потвърди и министърът на отбраната Георги Панайотов. Той също заяви, че има нарушена херметизация и трябва да се предостави на специализирана лаборатория.

Експертите допълват, че това не е фатално за разчитането на информацията, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време. 

Черната кутия беше открита вчера на 70 метра дълбочина в Черно море и се разшифрова в авиобазата в Граф Игнатиево.

Очаква се данните от нея да разкрият причината, поради която изтребителят се разби по време на натовско учение на 9 юни и загина пилотиращият майор Валентин Терзиев.

Съпругата му Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва.

Георги Панайотов обясни, че в черната кутия трябва да има всички данни, глас от кабината, разговорите, водени от пилота Валентин Терзиев с Кулата. Разговорите в самата Кула на диспечерите са записани отделно. “Разследването на военна политица напредна. Условията за спускане на мишената са спазени – тя е пусната от 7000 метра със скорост, която отговаря на условията – 480 км в час. Но е започнала да се спуска по-бързо, нейната вертикална скорост се е увеличила”, каза Панайотов.

Той заяви, че на конкретното учение стрелбата на мишена е трябвало да се извърши между 4000 и 7000 метра. Ако започне да се спуска по-ниско, трябва да се вземе решение – от хората, които го наставляват или от самия пилот. Трябва да разберем какво се е случило през последните 13 секунди – те са в черната кутия”, посочи Панайотов.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *