HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Отвън прилича на землянка, но когато влязох вътре…Истина ли е това?!

Съвсем наскоро, в един от парковете на Хонг Конг се появи една необикновена модулна къща. Независимо от факта, че тя прилича на контейнер или павилион, интериорът е напълно приемлив за обитаване. Разработчиците се надяват, че строителната площ от 42 квадратни метра ще стане отлична алтернатива за малко жилище, което ще може да се постави дори и на най-ограничените места.

В резултат на сътрудничеството между трите компании AluHouse, James Law Cybertecture и ARUP се ражда новият модулен дом ALPOD, предназначена за града. Първият образец вече е разположен в парк Коулун в Хонг Конг.

Алуминият е използван като основен материал, тъй като той отговаря на всички необходими характеристики: устойчивост на корозия и лесно адаптиране към различни климатични условия. Като се има предвид лекия метал, използван за конструкцията, ALPOD може лесно да се премества от едно място на друго. Плюс това, алуминият е много подходящ за рециклиране.


Всяка къща е с площ от 42 квадратни метра. Подът е изработен от ламиниран паркет, а стените и тавана са с матово метално покритие, подчертаващо модерния дизайн на къщата. Естествената светлина освен през прозрачните плъзгащи се врати прониква и през люкове в тавана. Нощем осветлението се извършва посредством светодиоди.

Банята е оборудвана със съвременни решения и модерен дизайн, максимално удобна и функционална.

Архитектурата на ALPOD предполага жилищните модули да могат да се ситуират не само като независими единици, но и във формата на модулен небостъргач, като така се пести място.

Модулните къщи могат да бъдат в много варианти. Един такъв интересен и  реализиран проект е модулна хобитна къща, построена само за 3 дни.

За пореден път, архитекти поднесоха подарък на феновете на романите на Толкин, като разработиха своя версия на хобитна къща. Модулните жилища имат скосена форма и са покрити със слой от пръст. Но най-интересното е, че изграждането на тази къща може да се направи от трима души за не повече от 3 дни.


Архитектурното студио Green Magic Home представи модулната къща с площ от само 37.5 квадратни метра. Според разработчиците за изграждането на тази структура не се изискват специални умения на работниците, както и наличието на тежка техника.

В основата на модула са заложени елементи от подсилен полимер. Рамките са изработени в Канкун (Мексико) и след това са транспортирани до строителната площадка. На място частите на къщата се свързват помежду си чрез стоманени винтове. В модулите са предвидени канали за електрическите кабели, водопроводните тръби и вентилационните канали. Вратите и прозорците са изработени от алуминий.


Целият модул се застила с пръст и трева. Това покритие има не само естетическа, но и практическа функция. Дава на жилищната конструкция допълнителна стабилност и е добър топлинен изолатор.

Цената на тези модули е всъщност най-радостното нещо. В една къща хобитът ще трябва да вложи малко повече от 500 щатски долара.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *