Отказаха на дупничанин разрешително за пистолет “Глок”, за да пази стадото си от вълци

Земеделски производител от Дупница атакува по съдебен ред отказ на местното Районно управление да му бъде издадено разрешение за съхранение, носене и употреба на късо огнестрелно оръжие – пистолет “Глок” 17, 9-и калибър, и боеприпаси за него. 
Дупничанинът Иво Йорданов посочил пред органите реда, че оръжието му е необходимо за опазване на стадата му от вълци и защита на него и семейството му, тъй като постоянно и целогодишно е в планината и често стадата му биват нападани от хищника.
При разпоредена проверка от РУ – Дупница обаче се установило, че мъжът не е настаняван в последните три години на задължително лечение по реда на Закона за здравето, не е лекуван за употреба на наркотични вещества и не са му налагани мерки по реда на Закона за защита от домашното насилие. С докладна записка мл. полицейски инспектор М. Михайлов е уведомил РУ – Дупница, че няма данни за отправени заплахи за живота на Иво Йорданов, както и че той е осигурил необходимите условия за съхранение на оръжието и боеприпасите. Видно от издадената справка за съдимост, същият не е осъждан. Издадено е и удостоверение от Районна прокуратура – Дупница, от което е видно, че срещу мъжа няма обвинения по неприключени наказателни производства.
От Районното управление в Дупница обаче мотивират отказа си с това, че заявената причина за носене на оръжие за опазване на стадата от вълци и защита на самия него и семейството му, тъй като постоянно и целогодишно пребивава в планината и често стадата му биват нападани от вълци, води до приложение на Закона за частната охранителна дейност.
В съдебното заседание по делото е разпитан свидетел, който заявява, че от повече от 7-8 години приятелят му се занимава със земеделие и животновъдство, отглежда коне и ползва земеделски земи за добив на сено. Сочи, че Йорданов, когато пашата намалее, ги качва в планината, като оръжието му е необходимо при пашата на животните. Заявява, че не е бил свидетел на необходимост от ползване на оръжие, но е чул, че през този период има мечки и вълци, които нападат както други животни, така и хора. Свидетелят сочи и че Йорданов има издадено разрешение за ловно оръжие.
В оспореното решение РУ – Дупница посочва, че липсват доказателства в административната преписка, които да обосноват необходимост от издаване на исканото разрешение за съхранение, носене и употреба на късо огнестрелно оръжие за “самоохрана” (самоотбрана) в качеството му на физическо лице. В мотивите си административните съдии обаче подчертават, че законът прави разлика между носенето на оръжие за самоотбрана и с цел охрана на собствеността като трудова или търговска дейност.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *