Открит бе обновеният манастир „Свети Четирдесет мъченици“ в трънското село Лева река

Архиерейско богослужение бе отслужено днес по повод обновяването на манастира “Свети Четирдесет мъченици” в с. Лева река, община Трън. Водосвет за здраве в двора на Леворечкия манастир отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение.

Областният управител Ирена Соколова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, кметовете на Трън и Перник г-жа Цветислава Цветкова и д-р Вяра Церовска, множество духовници, миряни и гости уважиха церемонията..

Министър Порожанов не скри задоволството си от всички дейности реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части.  Дворът е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.

С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени. Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е г-жа Мариета Браделева.

Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четирдесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.

По повод празника бе раздаден осветен курбан.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *