Откриха ку-треска в стадо с 200 овце в кочериновското с. Боровец, опасна е и за хората

Опасната заразна болест по животните и хората ку-треска е открита в стадо с 22 овце в село Боровец, община Кочериново. Във фермата на Пламен Николов в с. Боровец заразата е установена при 12 от изследваните 50 овце. Проверка от Националната агенция по храните е разпоредена на всички ферми  в страната, а поводът за тази заповед са открити гнезда на болестта в други райони на България. Извършен е мониторинг на стадото от над 200 овце на Пл. Николов. Три пъти през различен период са взимани кръвни проби на стадото му. При първите две изследвания от 10 овце 2 са били заразени с ку-треска и е предприето лечение. При третото изследване, което е било преди няколко дни, от 50 изследвани овце 12 се оказали заразени. В момента болните животни са отделени от стадото.

Пламен Николов отглежда и около 100-ина крави, но те са в друг обор и няма зарзени сред тях. Според фермера овцете му не са с ку-треска.

Ветеринари обясниха, че ку-треската се пренася по животните от кърлежи, но сега не е сезонът на кърлежите, предполага се, че заразата е дошла от изсъхнали фекалии и урина от животните, които при лек полъх на вятър се разнасят и може да се вдишат от животните и човека, който се грижи за тях.

От Агенцията по храните в Кюстендил е разпоредено да се извършат изследвания на всички стада от крави и овце в съседните на с. Боровец села Цръвище и Бураново. Наложена е възбрана животните да излизат извън обора и да се смесват с други стада. По този начин се цели спиране разпространението на заразната болест и в другите стада. Собственикът им няма право да продава месо и мляко от тях.
Според ветеринари ку-треската е “сестра” на бруцелозата, заразява и хората, а лечението е трудно и тежко. По този повод репортер на “Струма” се свърза с един от най-добрите пулмолози в Дупница д-р Елена Гюзелева с въпроса какви поражения нанася ку-треската върху човешкия организъм. “Тази заразна болест предизвиква тежки пневмонии. Зависи кога е открита, но лечението й трае дълго и трудно, ако е открита в по-напреднал стадий. Ку-треската засяга всички вътрешни органи в човешкото тяло: бъбреци, черен дроб, сърце… Някои хора боледуват по-леко, но при други може да се увредят вътрешните органи, така че човекът да остане инвалид за цял живот”, категорична е д-р Елена Гюзелева.

Репортер на “Струма” откри по телефона собственика на стадото със заразените овце Пл. Николов. Ето какво заяви той: “Според мен животните не са болни. Изглеждат по-добре от останалите от стадото. Някои от тях родиха и агнетата са добре. Ветеринарният лекар им прави инжекции, обгрижва ги… Аз ходих при личния лекар да ме прегледа, въпреки че се чувствам добре. Изписа ми профилактично лекарства”, заяви Пл. Николов.

Както “Струма” писа, през 2015 г. пламна бруцелоза в Рилското корито. При първите изследвания на животни нямаше доказано на 100% наличие на болестта бруцелоза, което доведе до бум на зараза на животни от това заболяване. Тогава и няколко ветеринари, които се включиха в борбата с бруцелозата, се разболяха и до момента имат здравословни проблеми. Изклаха се стотици животни, докато се спре заразата.

Репортер на  “Струма” изпрати вчера запитване до БАБХ и областната управа в Кюстендил за случая с откритата ку-треска по овцете, но до приключване на броя нямаше отговор.

До момента нито една институция, свързана с превенция на здравето на хората и животните в Кюстендилска област, не е съобщила за случая.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *