Откриха нова пирамида в Египет

Египетска археологическа експедиция откри останки от неизвестна досега на света пирамида, която се намира южно от Кайро, предаде AP.

Пирамидата е разположена в фараонския некропол (днес археологически комплекс) Дашур, на около 40 км южно от Кайро. Останките са от вътрешен коридор на пирамидата, която датира от 13-ата династия, което я прави на приблизително 3700 години.

За разлика от добре познатите Велики пирамиди в Гиза, тази новооткрита пирамида е гладка и едностранна. Възможно е тя да е първият опит на строителите в Египет да изградят подобно съоръжение с гладки стени, смятат археолозите.

Новата пирамида е близо до така наречената Bent Pyramid на цар Снофру. Тя също е с гладки стени и е построена някъде около 2600 г. пр.н.е., съобщава National Geographic.

Смята се, че египетският фараон Снофру я е поръчал като гробница за високопоставени придворни. Той самият обаче не е погребан там, посочва T+L.

Снофру е баща на Хеопс – именно на него е кръстена една от най-известните пирамиди в света, а именно Хеопсовата.

Според властите в Египет, останките на новооткритата пирамида са в добро състояние и работата по разкопките продължава, за да бъде разкрит целият й обем, съобщава BBC. /profit.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *