Откриха празнично XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“ в Благоевград

За 19 поредна година Благоевград е домакин на Национален ученически празник „За хляба наш…“. Празникът бе открит официално днес от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова и директора на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград Цветанка Гаврилова. Преди официалната церемония, Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим благослови хляба и поздрави организаторите и участници в конкурса. „Поздравявам Ви за усърдието в подготовката и любовта, която проявявате винаги, за да се организира този празник и любовта, която се влага всяка година в производството на хляба в различните му видове. Радостно е, когато виждаме, че тази традиция нищо не може да я изкорени и трябва да я поддържаме жива, защото това е уважение, любов и почит към самия живот“, каза Негово Високо Преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в своето приветствие.

XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“ се  организира със съдействието на Община Благоевград, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, РУО-Благоевград и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

От своя страна заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова се обърна към всички участници, преподаватели и съорганизатори и благодари на новото ръководство на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. „ Ръководството пое традицията, затвърди я и ще я продължи. Ние сме длъжни да стигне до децата на Благоевград, до учениците от града и областта. Благодаря и на хората, които се включиха с искрени сърца и помогнаха за реализирането на празника. Със сигурност ще бъде оценен труда на тези, които го направиха, защото силата на хляба,както е казал самият Христос, е да обединява. Ние ще продължим да се обединяваме. В това отношение Община Благоевград заявява твърдото си намерение да продължава да развива този празник“, каза зам. – кметът Христина Шопова. Тя пожела здраве, успех и сили, за да продължи традицията.

Празникът продължи с връчване на награди- диплом и плакет на заслужили учители и учебни заведения, които активно участват в празника. На сцена пред зала „22 септември“ бе пресъздаден ритуал „Хубав ден, Великден“ по сценарий на проф. Албена Георгиева. В обреда взеха участие всички фолклорни състави от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Програмата  продължава днес от  09:00 часа в зала №5 на Община Благоевград със защита и научни разработки на участниците върху  темата „Никой не е по- голям от хляба“. Обреди и драматизации ще бъдат показани със сценично представяне в зала „22 септември“ в 10:00 часа. Участниците в празника ще поемат по пътя към Стобските пирамиди в 12:00 часа, за обиколка на града с  опознавателна   цел. В екскурзията ще бъдат включени групите, които са дали предварителна заявка.

Организаторите на ученическия празник „За хляба наш…“ са подготвили кулинарно- практическо състезание за всички участници, което ще започне в 15:30 часа. Отличените участници, институции, школи и ръководители в конкурсите ще бъдат наградени в 18:00 часа в зала „22 септември“. След това ще бъде закриването и финалът на XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *