Откриха следа от изчезналите туристи в Стара планина

На втория ден от издирването спасителите откриха челника на един от изчезналите туристи. Той е намерен в “Параджика”, където се предполага, че се намират изчезналите баща и син. В този район мобилните оператори засякоха по клетките телефоните им. Въпреки че акцията по издирването беше по-мащабна, в нея се включиха 50 спасители, доброволци и 3 следови кучета, тя не даде резултат. Преди минути спасителите се върнаха в Калофер, а тук заваля сняг. 

Още по тъмно, планинските спасители тръгнаха от три различни места да обхождат местността Параджика. Теренът е пресечен и недоспътен за високопроходима техника. “Преспите, навяванията, понеже е много силен вятърът и това затруднява ходенето и търсенето”, каза Георги Гугушев от Планинската спасителна служба.

Съпругата и близки на изчезналите туристи пристигнаха в Калофер. С огромно притеснение цял ден очакваха новини. “Ходили са до върха и навръщане вече някъде се губят. Времето тогава се е влошило. Излязъл е силен вятър, сняг. Навръщане от върха са вървели заедно с някакава друга група, но просто са изоставали и тези хора са си тръгнали, защото са бързали да се прибират”, каза още Петър Гичев, роднина на изчезналите.

Майката за последно се чула със сина си в сряда следобед. “Не са били добре екипирани и са били с маратонки, което е изключително тежко за снега и виелицата, която беше предишните два дни”, заяви Донка Радулова от ТД “Хайдут” – Калофер.

В района на Параджика, където се губят следите на бащата и сина, по обед спасителите успяха да пробият път през гористата местност и да стигнат до заслон“Бункера“, в който предполагаха, че може да са се скрили. Очакванията им се оказаха напразни, но издирването продължава.

 “Снощи лично господин премиерът, г-н Борисов се обади и каза, че каквото е необходимо е готов да съдейства с техника и хора, но няма нужда да не се рискува животът на други хора”, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

Въпреки че с всеки изминал час шансовете намалят, близките не губят надежда. “Да се надяваме, че днес ще успеят да ги намерят. Можем да се молим само на Господ да ни помага”, добави Петър.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *