Откриха 14 живи потомци на Леонардо да Винчи

След десетилетия изследванията на предполагаемите останки на Леонардо да Винчи все пак разкриха колко живи хора в момента могат да претендират, че са потомци на семейството на гениалния ренесансов гений и художник. Техният брой е 14, пише днес.бг.

Констатациите, публикувани в списание Human Evolution този месец, идват от ново генеалогично дърво, преминало през 21 поколения и четири клона.

Изследването е част от ДНК проект, свързан с Леонардо Да Винчи, чиято цел е да потвърди, че останките наистина са негови и “да разбере по-добре неговите необикновени таланти и зрителна острота чрез генетични асоциации”.

Изследователите, които стоят зад проекта, пишат, че тези резултати са “очаквани с нетърпение от историческа гледна точка”, тъй като те ще помогнат на учените “научно да изследват корените на неговия гений, да намерят информация за неговата физическа сила и за неговото евентуално преждевременно остаряване, за неговото здраве и възможни наследствени заболявания и да обясни някои особени сетивни възприятия, като неговото изключително зрително качество и синестезия.”

Изследователите са събрали данни от исторически документи в публични и частни архиви и преки сведения от потомци на членовете на семейството на Леонардо.

Докато изследването предоставя малко информация за живите потомци, за да защитят неприкосновеността на личния им живот, изследователите на проекта Агнезе Сабато и Алесандро Вецози казват пред CNN, че наследниците на гения са на възраст от 1 до 85 години.

“Има много малки деца и пенсионери, които преди това са извършвали различни дейности: служители както на публични, така и на частни органи, геодезисти и търговци”, обясняват учените и добавят: “За нас всички те са необикновени хора … от човешка гледна точка. Те живеят в Тоскана. Изследванията обаче продължават в други клонове и в други страни.”

Тъй като не е известно дали Леонардо е имал деца, Сабато и Вецози фокусират своите изследвания върху бащата на художника и неговите потомци, идентифицирайки това, което те наричат “някои неизвестни досега клонове на родословието”. Те разглеждат “хиляди непубликувани документи”, както и преразглеждат доказателства, които  “известни, но неразбрани”, пишат те.

“Първоначалният ни въпрос беше: Възможно ли е да няма биологични наследници от потомците на многобройните синове на Сер Пиеро, бащата на Леонардо?”, казват те, добавяйки: “Винаги сме се опитвали да разследваме историята на човека Леонардо, както и художника Леонардо, за да обясним причините за неговия гений. Сега, с помощта на науката, се надяваме, че можем да добавим някои значими отговори. “

Роден през 1452 г., Леонардо е известен със своите картини, сред които “Мона Лиза” и “Тайната вечеря”. Леонардо също посвещава времето си на науката, математиката, архитектурата, дизайна, инженерството, геологията, картографията, скулптурата и, разибира се – рисуването.

Неговите произведения на изкуството продължават да карат колекционери да плащат завидни суми.

Миналата година онлайн участник в търга плати 98 000 долара, за да присъства на годишния преглед на Мона Лиза, когато Лувърът в Париж изважда картината за проверка.

По-рано този месец беше поставен нов рекорд на търг, когато малка скица на мечка беше продадена за повече от 12 милиона долара.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *