Отличиха с грамота за храброст приятели гимназисти, участвали в гасенето на пожара под АМ „Струма” край Дупница

Двама приятели, възпитаници на ПГ по хранително-вкусова промишленост в Дупница, бяха отличени с грамота за проявена храброст при гасенето на пожара под АМ “Струма” край Дупница.

Асен Чорбаджийски е в 12 клас на средното училище в специалност „Готвач”, но детската му мечта е да стане пожарникар като баща си Валентин, който е пенсионер от пожарната в Дупница.

С  десетокласника  Юлиян Давидков са приятели от деца и заедно се записват като доброволци към пожарната в Дупница.

Двамата младежи имат мечта като завършат средното си образование да кандидатстват в Симеоново и да учат за огнеборци. Неведнъж са влизали в огъня и са попадали в критични ситуации, за да го гасят.

Асен Чорбаджийски и Юлиян Давидков бяха наградени с грамота пред съучениците им лично от директора на РСПБНЗ – Дупница, главен инспектор Атанас Атанасов за доблестната им постъпка, като са се хвърлили да гасят пожара под моста на АМ “Струма”.

Двамата млади огнеборци разказаха пред репортер на “Струма” за емоциите по време на гасенето на пожара и отличието, което получиха. „Бях в Сапарева баня, когато колегите от пожарната ми звъннаха, че имат нужда от помощ, имало голям пожар под моста на АМ „Струма”. По най-бързия начин се прибрах в Дупница. Облякох се подходящо и през това време се чухме и с Асен Чорбаджийски, с когото от деца ходим в пожарната в Дупница, после станахме и доброволци. Хванахме едно такси и отидохме на пожара. Гледката беше страшна, черен дим се стелеше, нищо не се виждаше. Пожарникарите ни дадоха предпазно облекло, хванахме маркучите и започнахме да гасим наравно с тях. Аз стоях 13 часа на пожара, докато не го овладяхме. Участвал съм в гасенето и на други пожари, но такъв не бях виждал до този момент”, разказа Юлиян Давидков.

Асен Чорбаджийски сподели: „Аз от 3-ти клас съм на обучение в пожарната в Дупница. Баща ми Валентин Чорбаджийски ме запали по тази мъжка професия. В момента той е пенсионер. Щом завърша средното си образование, ще кандидатствам в Симеоново за огнеборец.

С Юлиян заедно отидохме на пожара. Пушекът се беше разстлал надалече от пожара. Гледката беше страшна, но ние не се стреснахме. Колегите огнеборци ни дадоха предпазни дрехи, хванахме маркучите и започнахме да гасим. Не сме извършили подвиг. Просто реагирахме като всеки гражданин. Директорът на пожарната в Дупница Атанас Атанасов ни изненада. Пред съучениците ни връчи благодарствена грамота за участието ни в гасенето на огромния пожар. Стана ни приятно, когато съучениците ни ръкопляскаха по време на награждаването. Първото ми участие в гасене на пожар беше в Сапарева баня. Гореше къща. Аз стоях по-настрани, но помагах с каквото ми кажеха огнеборците. С Юлиян сме гасили пожари в Рилски манастир, в кв. “Горна махала” в Дупница, пожара през лятото в близост до местността Кръста…Тръпката е голяма, адреналинът се покачва и действаш, без да мислиш за себе си”, разказа Асен Чорбаджийски.

Както “Струма” писа, пожарът под моста на АМ “Струма” възникна на 13 август. В потушаването участваха техника, доброволци и огнеборци.

Изгоряха над 540 т индустриални отпадъци. Собственикът на склада Кольо Илиев е разследван за това, че е складирал тонове отпадъци под моста на АМ “Струма”. На разпит в следствието в Дупница са викани и служители на АПИ в Кюстендил.

Асен и Юлиян в битката с огнената стихия

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *