Отличникът на випуск 2018 на Езиковата гимназия К. Иванов с почетното отличие на МОН „Национална диплома”

Отличникът на тазгодишния випуск на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов” – Благоевград Кирил Иванов бе удостоен с почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Национална диплома“. Той е първи в списъка на МОН и единствен в областта носител на престижното отличие за тази година, което се присъжда за постигнат общ успех от дипломата за средно образование „Отличен” /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта.

Кирил Иванов е лауреат на тазгодишната XXXVII национална олимпиада по български език и литература. Наред с това той не само достига, а се представя отлично на националните кръгове на олимпиадите по немски език и по история. Въпреки увлечението си по хуманитарните науки Кирил избра за втора матура държавния зрелостен изпит по биология, на който изкара оценка от 5.98, и се дипломира с успех 6.00

Церемонията по връчването на отличието се състоя вчера в Езиковата гимназия в присъствието на директора на училището Тинка Попова, заместничката й Златка Гаврилова, учители, съученици на Кирил от 12 „е” клас /една от двете немски паралелки /.За събитието специално дойде и друг изявен възпитаник на ЕГ от випуск 2017 – Георги Георгиев, който миналата година стана двоен лауреат на олимпиадите по БЕЛ и философия, а понастоящем учи в Англия.

Свидетели на паметния момент по удостояването на Кирил с почетното отличие бяха и майка му, гл. ас. д-р Диана Иванова, преподавател в катедрата по „История“ към Правно-историческия факултет на ЮЗУ, и баща му, който е военен.

„Естествено, че се гордеем с успехите на сина ни. Въпреки че и двамата с баща му сме историци, не сме определяли и влияли на неговия избор, но винаги го подкрепяме“, сподели д-р Иванова.

Националната диплома заведена под номер 1, подписана от министъра на образованието Красимир Вълчев, бе връчена лично от началника на РУО – Благоевград Ивайло Златанов. Той поздрави родителите на отличника, ръководството на ЕГ, учителите и пожела на Кирил още много успехи.

„Безспорно това е отличие с висока стойност за мен. Но още по-важно е, че вие сте с мен в този момент. Това показва, че усилията ми не са били напразни и има хора, които ги оценяват”, обърна се към присъстващите Кирил Иванов, който е избрал да учи стоматология в университет в Германия.

С престижния приз през годините са удостоени и други трима зрелостници на ЕГ. В най-новата история на училището това е Теодора Пискова от випуск 2015. Сред малцината носители на „Национална диплома” в Пиринско са и трима възпитаници на Математическата гимназия в Благоевград, като последният бе Елена Тупарова от випуск 2017, както и Теодора Бухлева, завършила гоцеделчевската Математическа гимназия през 2015 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *