Отложиха делото срещу екскмета на Петрич В. Илиев и бившия главен счетоводител Мл. Пильоков за аферата с лекарства

Окръжен съд-Благоевград отложи делото срещу бившия кмет на община Петрич Вельо Илиев и Младен Пильоков, който по време на управлението му е бил главен счетоводител. Двамата са подсъдими за безстопанственост в особено големи размери по аферата с лекарства за ветераните от войните. 

Съдебното заседание бе отложено по молба на вещите лица, които поискаха удължаване на срока за изготвяне на експертиза.

Делото стартира през октомври 2017 година. До този момент са проведени 17 открити съдебни заседания и са разпитани десетки свидетели. Материалите по делото са няколко тома, като само обвинителният акт е с обем от 1767 страници.

Вельо Илиев е обвинен, че като кмет не е изпълнил служебните си задължения и не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г., и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич. Според държавното обвинение с тези свои действия обвиняемият целял да набави за „Фарма Петра“ ЕАД-Петрич облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС. А от деянието му настъпили значителни вредни последици в същия размер за Община Петрич.

Пильоков е обвинен, че в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011 г. в качеството си на длъжностно лице /главен счетоводител/, на което е възложено да изпълнява работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината. Същият не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства за лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите.

В резултат на това за Община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери – 1 117 697,81 лв., като случаят е особено тежък.

Следващото заседание по делото е насрочено за 14.06.2021 г. от 10.00 часа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *