Отнемат лиценза на “Юнион Ивкони”, ако е манипулиран тахографът

Компанията собственик на катастрофиралия в понеделник автобус рискува да й бъде отнет лиценза, ако се докаже, че тахографът е манипулиран умишлено. Това коментира транспортният министър Ивайло Московски пред БНТ.

Той определи като “несериозни” твърденията на “Юнион Ивкони”, че не знаят дали шофьорите им карат с актове за нарушение, защото нямат механизъм да устоновят това. От ГЕРБ пък предлагат да бъде създаден съвсем нов орган – Автомобилна камара, която да регулира бранша и да предлага издаване или отнемане на лицензи на превозвачите.

Ако проверките на МВР, прокуратурата и министерството докажат, че тахографът на катастрофиралия автобус умишлено е манипулиран, така че данните от злополучния понеделнишки курс да не бъдат разчетени, и се докаже, че това нарушение е система, практика в дейността на компанията – тогава лицензът ѝ ще бъде отнет. Това уточни Ивайло Московски.

Досега компанията е била глобявана, защото тахографите ѝ не са работели точно поради технически причини, а не умишлена манипулация, затова лицензът й не е отнет.

Като “несериозни” определи Ивайло Московски твърденията на “Юнион Ивкони”, че фирмите превозвачи в България нямат механизма да знаят дали шофьорите им карат с актове за нарушения и изобщо правят ли самоволни смени по средата на курса, каквито съмнения има за шофьора на катастрофиралия автобус.

Това са несериозни неща. Тези хора работят на трудови договори. Ами добре, той къде му е талонът? Нали като му е написан, акт му е взет талона. Къде му е талонът? Те не ги ли проверяват в компанията, като тръгват на работа, дали имат целия пакет документи, с които трябва да тръгнат? Ако примерно тахографът поради техническа причина не може да бъде отчетен коректно, каква примерно би била вината на фирмата или на водача? Има такива случаи поради техническа причина. Нали трябва да се изясни поради каква причина. Дали има умишлено манипулиране на тахографа, дали от техническа причина не може да му бъде отчетен коректно пътуването и времето за почивки, каза Московски.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *