Отново замразяват майчинските на 380 лв., пенсиите на военни и полицаи скачат от 1 септември

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст отново ще бъде замразено и ще остане 380 лв. през 2021 г. Такива текстове в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване (ЗДОО) приеха на първо четене ресорните комисии към Народното събрание (НС), съобщава Монитор.бг. Комисията по труда, социалната и демографската политика подкрепи текста с 11 гласа „ЗА” и 7 „против”, а бюджетната комисия с 10 „за” и с 6 „против”.

„Основната цел на бюджета за 2021 г. е да защити доходите на осигурените лица и на пенсионерите, като това не се случва като компроментираме финансовата стабилност на системата”, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, като допълни, че няма да има увеличение в размера на осигурителните вноски, нито в размера на максималния осигурителния доход, който е 3 000 лв. Предвидено е приходите да достигнат 8.4 млрд. лв., което е със 744 млн. лв. повече спрямо 2020 г. (близо 9.6% ръст). Разходите също ще се увеличат, с 1.3 млрд. лв. заради увеличението на пенсиите от 250 лв. на 300 лв. Между първо и второ четене от ГЕРБ ще внесат промени, с които

пенсиите на бивши военни и полицаи,

възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, да бъдат преизчислени и да се вдигнат от 1 септември 2021. Минималният дневен размер на обезщетение за безработица ще остане без промяна – 12 лв. Допълнителни 300 млн. лв. ще бъдат отпуснати за схемата „60 на 40”.

„Този бюджет е направен така, че да помогне на хората с най-ниски доходи и тези 6 месеца да се преживеят, докато излезе ваксината в световен мащаб”, коментира Калин Поповски от ОП, като допълни, че ще подкрепят законопроекта. От БСП заявиха, че не одобряват законопроекта, като коментираха и увеличението на минималната пенсия. „Начинът, по които се вдига минималната пенсия и допълнителната добавка от 50 лв. към всяка пенсия е дълбоко несправедливо, този бюджет няма да реши и най-големия проблем с демографските проблеми в страната, а именно замразяването на майчинските”, каза Весела Лечева от БСП.

На съвместно заседание днес бюджетната и здравната комисия

приеха бюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Предвижда се здравноосигурителните приходи да са в размер от 4.9 млрд. лв., от които 3.2 млрд. лв. ще са от вноски, а други 1.7 млрд. лв. ще са от трансфери за здравно осигуряване. Очакванията са трансферите да са с 246.5 млн. лв. повече спрямо тези за 2020 г. Текстът предвижда да бъдат отпуснати повече средства. За първичната медицинска помощ се отделят 22.7 млн. лв. повече спрямо парите за 2020 г. или общо 266 млн. лв. За специализираната извънболнина медицинска помощ са заделени 283 млн. лв. За медикодиагностична помощ има с 6.6 млн. лв. повече, което е общо 100.9 млн. лв. За медицински изделия, използвани в медицинската дейност, се заделят общо 116 млн. лв., което е с 6 млн. лв. повече спрямо тази година. За болнична медицинска помощ има 2.3 млрд. лв. Освен това, НЗОК ще може да получава допълнителни средства за разходи, свързани с лечението на коронавируса.

Между четенията ще бъдат внесени промени, с които изпълнителите на извънболнична медицинска помощ също да работят с пациенти с COVID-19. Болничните заведения ще бъдат задължени да извършват лечебни дейности, свързани с COVID-19, като ще има санкции при отказ.

Санкции при отказ от дейности по CОVID-19 и в извънболничната помощ.

Обещаните от премиера Бойко Борисов 237 млн. лева подпомагане на медиците ще бъдат факт между първо и второ четене на бюджета на НЗОК. Тези средства ще се използват за добавки към брутната заплата на изпълнителите на болнична медицинска помощ. За лекари средният размер на добавката ще е 600 лв., а за медицинските специалисти и специалисти по здравни грижи – 360 лв. Санитарите ще получават по 120 лв. месечно. Текстовете бяха приети с 9 гласа „за и 4 „против” от ресорната комисия и с 10 гласа „за” и 6 „против” от бюджетната комисия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *