Отпадането на роуминга – нож с две остриета

Многократно се е увеличило потреблението на роуминг след отпадането на таксите за роуминг в ЕС. Това каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред депутати от комисията по икономика в парламента, съобщава дарик. Има обаче редица условия, които могат да доведат до по-висока сметка за разговори, ако хората не са информирани, поясни той.

Ако набирате телефон в страна от съюза, това не е роуминг, а международен разговор, поясняват от Комисията за регулиране на съобщенията. Роуминг е ползването на мобилни услуги чрез мрежата на друг оператор, различен от този, с който потребителят има договор.

Ако операторът установи, че потребителят има по-голямо потребление в чужда държава, отколкото там, където е сключил договора, може да бъдат наложени допълнителни такси за използваната услуга.

„Когато излизаме извън страната, нашият телефонен разговор се обслужва от чужда мрежа и тогава тарифирането е все едно ние осъществяваме повикване към друга мрежа, а не към мрежата на нашия собствен оператор. Ние не можем да се възползваме от тези безплатни минути, които имаме в рамките на семейство и приятели, които са в рамките на нашата обслужваща мрежа, тъй като чуждият оператор също има разходи по обслужването на повикването“, обясни Андриана Атанасова от Комисията за регулиране на съобщенията за случаите, в които потребителите ползват услугите на оператор в чужбина.

Ако живеете в пограничен район, е възможно също да получите голяма сметка за разговори, как да го избегнете, информира Веселин Божков:

„Когато сте в крайграничните райони, ние сме задължили всички оператори вие да получавате, че в момента, в който сте например в Петрич, да знаете, че с по-силния сигнал веднага отивате в роуминг услугата. Трябва да се внимава и винаги отивайте на ръчна настройка“.

От комисията за регулиране на съобщенията поясняват, че е необходимо хората да четат общите условия на договора си, подписан с някой от родните мобилните оператори и задължително да активират роуминга си преди да напуснат страната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *