Отрязаха двойка спортисти да строят спа център в Баня

Вече бившият Общински съвет на Разлог спъна инвестиционно намерение на спортния бизнес тандем на треньора и инструктор Свободин Михайлов Димитров и Елена Павлинова Кемилева – блогърка, физиотерапевт, специалист по спортни травми, инструктор по йога и здравословен начин на живот, с дипломи по медицинска рехабилитация и ерготерапия от Амстердам, любителка на всички възможни екстремни спортове и дъщеря на известния очен хирург и преподавател в Медицинска академия, скиор и пътешественик д-р Павлин Кемилев.

Двамата искаха да направят в разложкото с. Баня спортно-възстановителен център. Идеята им бе той да е в хотел в местността Ленища и да включва 4 лечебни басейна с полезен обем 7 куб. метра и вътрешно джакузи. До миналата година Кемилева и Димитров имаха разрешение от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” да снабдят хотела с минерална вода чрез водопровод с дължина 960 метра, връзвайки го със Сондаж №6 на находище „Гулийна баня“. На октомврийската си сесия през 2018 г. съветниците обаче не приеха предложението на кмета Красимир Герчев за осигуряване на минерална вода до новия хотел с мотива, че строителството на водопровод с такава дължина ще засегне голяма част от инфраструктурата на село Баня и ще я разруши.

Веднага след това Кемилева и Димитров направиха от името на фирмата им „Кънекшънс“ ООД нови проучвания на района и се насочиха за водовземане към Сондаж №2 на същото находище. Завчера обаче Басейнова дирекция отразя искането им като недопустимо с Плана за управление на речните басейни, тъй като водите в района на новия сондаж са в лошо количествено състояние – докато през 1996 г. водното ниво било на 3,72 м, към 2013 г. вече се било понижило на 4,33 метра. Освен това имотът и трасето на водопровода, които инвеститорите искат да пуснат до Сондаж №2, попадат в санитарно-охранителната зона на находище „Гулийна баня”, а и нуждата на инвеститорите от 0,4 л/сек. минерална вода надвишава почти 2 пъти наличното свободно количество от 0,283 л/сек.

Сега единственият шанс на инвеститорите е да започнат ухажване на новия Общински съвет и да се опитат през него да прокарат първоначалното си намерение за връзка на хотела им със Сондаж №6, като междувременно направят сметка колко ще им струва възстановяването на близо 1 км от инфраструктурата на с. Баня. Това няма да е евтино, защото в Благоевград за 4-километровия водопровод, който стига до хотела на бившия общински съветник Румен Калайджиев, той и общината се охарчиха с 600 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Св. Димитров

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *