Отстрел на 64 диви свине отчетоха дружините на ЛРС – Перник

64 диви свине записа в актива си през изтеклия ловен сезон ЛРС – Перник. Първенец е дружинката в с. Големо Бучино с 28 свине, следвана от Батановци и Дивотино. Осем дружинки ловуват в Пернишко, средно се падат по шест свине на дружинка, съобщи специалистът по лова Христо Симеонов.

Отстрелът е почти двойно по-голям спрямо предходния сезон, когато са отчетени 33 прасета. По-високият резултат се дължи на грижите на ловците и наличието на повече жълъд в гората.

Ловците от ЛРС – Перник са отстреляли и шест сърни, половината от които са улучени от членовете на дружинката в гр. Батановци. Ловците от най-голямата дружинка – в с. Студена, и дружинка „Голо бърдо” са отказали да ловуват на сърна. В ЛРС – Антоново отново са с преизпълнен план за дивите свине.

Намаляло е отстрелването на зайци – от 40 на 31 броя през изтеклия ловен сезон. Ловците умишлено не ги отстрелват с цел възстановяване на популацията, поясни Христо Симеонов.

Не са отстреляни вълци от пернишките ловци през последните два сезона. На мушката на ловците през 2020 г. са попаднали 24 чакала и шест лисици. През 2019 г. броят им е бил 70 чакала и 72 лисици. Първенец в отстрела на хищници са дружинките в пернишкия квартал „Църква” и с. Мещица.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *