Отхвърлиха жалбата на кандидат-кметицата на Кавракирово срещу опонента й Ал. Треновски

Районна прокуратура – Петрич отказа да образува досъдебно производство по жалба на Калинка Деведжиева, кандидат за кмет на с. Кавракирово, срещу опонента й за управленското кресло в петричкото село Александър Треновски. Сигналът на Деведжиева, депозиран директно до началника на полицията в Петрич, е за включени в избирателните списъци лица, които нямат право да гласуват в предстоящите местни избори, защото са от други населени места и не живеят в селото, а може някои от тях да са починали. Освен това, според Деведжиева Треновски, който и досега беше кмет, е подсъдим и не може да участва в изборите.

Тъй като полицията и прокуратурата не намериха основание да се намесят, папката бе пратена на ОИК – Петрич, която на свой ред реши същото.

Според Общинската избирателна комисия не е в нейните компетенции да отстранява непълноти и грешки в избирателните списъци – това било работа на избирателите, които могат да ревизират избирателните списъци с писмено заявление до кмета на общината. Освен това Треновски отговарял напълно на изискванията на чл. 397, ал. 1 от Избирателния кодекс, според който дори и лицето да е подсъдимо, това не е пречка да бъде кандидат за кмет.

Колегите на ОИК – Петрич – тези в Струмяни, също отказаха да се главоболят с първата жалба, постъпила при тях за местните избори.

Тя е от Красимир Станков, кандидат за кмет на община Струмяни, и е придружена от 2 снимки от откриването на фестивала „Малешево пее и танцува“, където на сцената е и настоящият кмет Емил Илиев. Според Станков в дните на фестивала – 4 и 5 октомври, Е. Илиев е бил в отпуск като кмет и не е имал право да е на сцената, не му е било там мястото и на кандидата за кмет на Микрево Венцислав Янев.

От ОИК обаче са категорични, че приложеният снимков материал не доказва, че Емил Илиев отправя приветствие или агитира някого да гласува за него. Освен това присъствието му на публично мероприятие, неорганизирано от съответната партия, която го издига за нов мандат, не следва да се счита за предизборна агитация. Според легалното определение за предизборна агитация това е „призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса“, уточняват членовете на ОИК.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *