Отчуждават стотици имоти на благоевградчани за индустриална зона между АМ „Струма“ и пътя Благоевград-Зелен дол-Българчево

Три зони за развитие на бизнес със смесен многофункционален характер обособиха на петъчната сесия съветниците на Благоевград, като решиха в най- голямата от тях с около 90 % частна собственост, заключена между АМ „Струма“ и пътя Благоевград- Зелен дол-Българчево, да се отчужди за индустриален парк. Предложението на кметската администрация визира и района при Покровнишко шосе от двете страни на пътя за с. Мощанец, както и при Зелендолско шосе, като и за трите района се променя общият устройствен план на Благоевград и ще може да се строят както жилищни сгради, така и стопанства и да се развива бизнес.

„Това е най-спорният тип зона, тя предизвиква най- сероизно напрежение заради невъзможността да съжителстват в съседство къщи с производствени  бази”, реагира съветникът от ГЕРБ Евгени Бибов и настоя изменение на ОУП да се прави при поява на по- голям инвеститор и да не се засяга собствеността на хората. „Това е престъпно! През 1945 г. са направили национализация и тъкмо хората си върнаха имотите, сега отново ще ги отчуждават, при това на цени като земеделска земя, което означава на безценица“, изригна колегата му Красимир Роячки и добави: „Толкова години съм съветник, но такова нещо не се е случвало. Без допитване до частните собственици да им взимаме земята – връщаме се в комунизма!“, не скри той гнева си. Две комисии – по икономика и по ТСУ, бяха отхвърлили искането на кмета инж. Р. Томов за промяна на ОУП и обособяване на бизнес зоните, но въпреки това болшинството съветници подкрепиха идеята на градоначалника. Началникът на отдел „Общинска собственост“ Р. Чорбаджийска в отговор на питане на съветник обясни, че частните терени в бъдещата индустриална зона на Благоевград няма да се изкупуват от общината, а ще се изплащат на цени за земеделска земя, като се отчуждят.

„Това ще отнеме десетилетие, общинската земя е минимална в този район и има стотици, да не кажа хиляди частни собственици. Те ще ни съдят за това безумно решение и ще са си в правото да искат пазарна цена за имотите си. Необяснимо е за мен защо кметският екип не потърси общински имот за индустриална зона, при условие че такива има, а е решил силово, по комунистически тертип, да отнеме повторно имотите на гражданите. Това е безобразие!“, възмутен бе Красимир Роячки и заключи: „Такива чудовищни промени на ОУП никой не си е позволявал да прави!“.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Бойко

    Този Р. Томов винаги е бил селски тарикат, но в конкретният случай, кмет не може да постъпва по този инфантилен начин.Земи ,които ще влязат в регулация да се отчуждават като земеделски!?Това не само е несправедливо ,но бих казал и престъпно.Не смятам, че това начинание ще мине през съда.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *