Отървете се от тези 6 предмета вкъщи, разболяват ви

Ако не се чувствате добре вкъщи, може би тези 6 неща са виновни.

1. Саше с аромат за дрехи

Много домакини поставят в гардеробите си торбички с аромати, за да ухаят дрехите добре или да отблъснат молците. Тази превантивна мярка, обаче, може да навреди не само на насекомите, но и на вас.

Факт е, че често тези сашета съдържат нафталин. От неговите пари могат да се появят главоболие, повръщане, диария, конвулсии. Но най-лошото тепърва предстои – този канцероген унищожава кръвните клетки – червените кръвни клетки, които пренасят кислород. Затова внимателно проучете състава на ароматичните вещества и ги използвайте минимално.

2. Антибактериален сапун

Изглежда, че антибактериалният сапун е просто пазителят на нашето здраве и предпазва от микроби. Това е така, но цената на тази защита не винаги е оправдана. Дезинфектантът често съдържа триклозан, активен дразнител. Поради химическия си състав, сапунът унищожава микрофлората на устната кухина и кожата и причинява проблеми с ендокринната система. За да сте в безопасност, изберете обикновен ароматен сапун, който микробиолозите твърдят, че ще убие същия брой микроби.

3. Освежители на въздуха

Желанието да освежите дома си с аерозол може само да навреди на вашето здраве. Повярвайте ни, нищо не се справя по-добре с тази задача от редовното пръскане. Но химическите съединения, пръскани в затвореното пространство на банята, имат лош ефект върху дихателната система и могат да причинят алергии и отравяния.

4. Тефлонови съдове за готвене

Тефлонът със сигурност отблъсква водата, мазнините и мръсотията, но също така отделя токсичния газ политетрафлуоретилен, който причинява рак и уврежда черния дроб и имунната система. Необходимо е да използвате тефлонови съдове много внимателно – не го докосвайте с вилици и ножове при готвене, за да не повредите покритието. Още по-добре преминете към тигани от чугун и неръждаема стомана. Тези материали са абсолютно безвредни за организма.

5. Синтетично спално бельо

Разбира се, спалното бельо само по себе си не представлява заплаха за здравето, ако не е направено от синтетика, разбира се (това нарушава естествения топлообмен на човешкото тяло). Потта не се абсорбира в синтетичен чаршаф и запушва порите: циркулацията на въздуха е нарушена и може да се появи дерматит.

Но “остаряла” калъфка за възглавници може да причини алергии или  възпаления по лицето. Виновни за всичко са микроскопичните акари, които живеят в праха в леглото! Следователно комплект спално бельо трябва да се сменя веднъж седмично и да се пере  при температура най-малко 60 градуса. А също така лекарите съветват – да не оправяте леглото първите 20 минути след събуждане.

6. Пластмасови кутии

Пластмасовите кутии улесниха живота на милиони домакини, но, както се оказа, цената за това удобство е твърде висока. Много тави съдържат фталати, които са вредни за хормоналната и репродуктивната система на организма. Още по-голяма концентрация на тези токсини се получава, когато кутиите се нагряват в микровълнова фурна. Ето защо си струва да се даде предпочитание на стъклени и керамични съдове.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *