От борсата в Кърналово до сергиите на пазара в Благоевград цените на зеленчуците скачат почти 100%, чушките с рекорд – от 70 ст. на 2 лв.

„Прекупвачи надуват безбожно цените, губим всички – и производители, и клиенти, само търговците са на сметка”, възмутени звъннаха във вестник „Струма“ земеделци от Петричко с молба по-често да се публикуват цените по тържищата и в магазините в големите градове, за да се виждат разликите и да не се лъже народът.

По молба на екипа на вестник „Струма“ семейство от с. Кърналово се съгласи да направи вчера сутринта проверка на цените на борсата там, за да ги сравним с тези в пазарния ден /сряда /в Благоевград. В ролята на репортери хората, които настояха да не цитираме имената им, „докладваха“, че цената на доматите е от 1 до 2,30 лв. в зависимост от големината и качеството.

Тиквичките вчера се търгували по 50-60 стотинки, колкото и краставиците, въпреки че миналата седмица те били паднали на 30-40 стотинки за килограм, а зелето – от 30 до 50 стотинки.

На борсата цената на картофите била от 40 до 60 стотинки.

В селския магазин в Кърналово, където собственикът слага минимални надценки, килограм диня е 29 стотинки, пъпешите са по 1,20 лв., зеленият фасул се продава за 0,70 лв., колкото са и чушките. Лютите чушлета пък вчера били между 2 и 2,50 лв. за кило.

Репортерска обиколка на открития пазар в Благоевград вчера констатира сериозна разлика в цените. Дините например се продаваха по 60 стотинки за килограм, което е двойно над цената им на борсата в Кърналово. Цените на производителите на пазара в Благоевград бяха по-ниски от тези на прекупвачите.

Първата сергия със зеленчуци и струпани около нея клиенти е още на моста преди пазара. Семейство Петрови от Градешница, баща и син, сами произвеждат и продават стоката си – краставици, домати и лук. „Вижте ми ръцете, не са на прекупвач“, показва 32-годишният мъж дланите си и пръстите, които са оцветени заради плевенето на домати. „Това е пазар за производители, питайте защо пускат на него търговци, които вдигат цените“, недоволства младият мъж.

Петрови продават краставиците по 80 ст. и по 1,20 лв., лукът при тях е 60 ст., а чесънът – 80 ст.

На моста направо на земята са опънати сергии с билки, разсад, цветя… Една от първите маси на пазара е запазил за стоката си Николай Нушев. Той има оранжерия в Симитли и произвежда краставици и домати. Рано сутринта вчера пуснал краставиците на 1,20 лв., но към обяд вече беше намалил цената на левче. „Повечето са прекупвачи тук и ви казвам – те повече печелят от нас“, примирил се е производителят.

Семейство Чаневи от петричкото село Кавракирово произвеждат пъпеши, картофи, чубрица и праскови. Пъпешите предлагат за 1,60 лв./кг, а прасковите – по 1,20 лв. Търгуват обаче и друг зеленчук – чушки за 1,50 сладките и по 5 и 6 лв. лютите, доматите на сергията им са по 2 лв. „Което върви, и ние го купуваме, човек трябва да изкара нещо“, признава чистосърдечно Валери Чанев.

В съседство е масата на фамилията на бившата кметица на с. Зелен дол Виолета Новоселска. „Произвеждаме моркови, краставици, чушки, тиквички…“, изброява жената. „Питат ни защо не продадем на едро продукцията си и да не губим времето си на пазара. Принудени сме сами да продаваме заради ниските цени на търговците. Прекупвачите извиват ръцете на градинарите: „Или ще ми го продадеш на определена цена, или ще го хвърлиш в реката”. Не може един търговец да иска да прави по-голяма печалба от градинаря! Повярвайте, това е много дълбока тема за разговор – производството и реализацията на зеленчуци и плодове! Лозаро-градинарството е най-тежкият отрасъл на земеделието“, казва бившата кметица.

Захванала се с градинарство преди години, когато приключила с кметуването. „Дадох си сметка, че най-много разбирам от зеленчукопроизводство, и затова се захванах“, признава тя. Сега работата основно е на гърба на сина й Спас и съпругата му Роси. Килото моркови те продават по 1,20 лв., а връзката – по 60 ст.

На отсрещна сергия доматите се предлагат за 2,50 лв., а тиквичките – за 80 ст. В съседство чушки за 2 лв. килото възмущават две жени, които цъкат заради цената и показват друга сергия, на която се търгуват с 40 стотинки по-евтино.

2,80 лв. беше таванът в цената на кило домати на вчерашния пазар в Благоевград.

Кайсиите вървяха по 1,50 лв. и на много места пишеше „от Петрич“, но на борсата в Кърналово този плод не се търгува вече от доста дни. Зеленият фасул бе двойно по-скъп и вървеше по 1,30-1,50 лв. Ягоди, произведени в Покровник, се предлагат за 5 лв., а черешите вчера не паднаха под 2,50 лв.

Шефът на благоевградското звено при Комисията за защита на потребителите Любомир Палаханов напазарува домашно мляко и сирене на една от масите на пазара. „От години съм клиент на този човек, най-добрият производител е! Проверен „агент“ е и е „железен“, няма грешка!“ – похвали той стоката и майсторлъка на Иван Гълъбов.

„В кв. „Струмско“ си гледам стоката. От 10 години се занимавам с животновъдство и имам 10 крави, няколко овце и няколко кози“, разказва животновъдът и обяснява, че има редовни клиенти, но за да ги запази през годините, държи стоката сутрин на хладно, а в горещите дни я прибира по обяд.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *