ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! Българи вбесени от повторния щедър подарък от 600 000 лв. на Б. Борисов към Рилския манастир, искат държавна ревизия на Св. синод, присвоил първия транш

Министерският съвет вчера отпусна 600 000 лева допълнително за Рилския манастир, които са извън предвидената от държавата издръжка. Премиерът Борисов пое ангажимента на среща с игумена на Светата обител епископ Евлогий във вторник, след като научил същата сутрин от медиите, че манастирът е във финансов колапс. Евлогий се оплака, че от началото на годината Светият синод не е превеждал средствата за издръжка на него, 8-те монаси и близо 70-те работници с договори към манастира. Някъде встрани от информационния поток остана фактът, че всъщност в бюджета за тази година за издръжката на манастира са отпуснати 597 000 лв., които били преведени на Светия синод в обща сума от 28 млн. лв., но никой не се сетил да уведоми синодалните старци, че трябва да заделят 600-те хиляди за Рилската света обител, и те разпределили всичките пари за заплати на свещеници, монаси и игумени.

Така сърцераздирателният плач на Адрианополския епископ Евлогий вчера вкара в касата на манастира 600 000 лв., отпуснати за втори път от държавната хазна. Освен това премиерът обеща да даде и 1,3 млн. лв. за пречиствателна станция на манастира, които отново ще са от държавния бюджет, тоест от данъците на целокупния български народ, който в момента се гърчи от последствията на пандемията, оставила го без работа, със стотици фалирали бизнеси и банкови задължения, които няма с какво да покрие.

И това няма да са всичките пари за Рилския манастир през 2020 г. Преди седмица той взе около 80 000 лв. по мярката 60/40, която се финансира отново с държавни средства, очаква и още 1 млн. лв. за довършване на ремонтните дейности, които започнаха през 2016 г. с подмяната на дървенията по покрива и пренареждането му с цигли, внос от Германия на цена 1,5 евро едната и гаранция за 50 г. Това означава кръгла сума от 3 млн. лв., с които Светата обител ще разполага тази година извън хилядите левове, които ще получи от наеми на над 40-те си имота, извън продажбата на дървесина от манастирската гора, отчисленията от платения паркинг, където да си оставиш колата струва 5 лв., извън приходите от свещи, икони, такси, хотелиерски услуги в манастирския хотел „Царев връх” и баснословните цени на храната в хотелския ресторант, където порция мешана скара е 37 лв., а печеното пилешко бутче е 12 лв.

Въпреки че откакто на 17 ноември 2005 г. оглави манастира, периодично епископ Евлогий надига глас, че обителта е в критично финансово състояние, както и че държавата е длъжна да се грижи за него, понеже той е паметник на културата с национално и световно значение, включен сред обектите под закрилата на ЮНЕСКО, субсидията за Рилския манастир от 1991 до 2015 г. непрекъснато следва нарастваща тенденция. През 2005 г. тя възлиза на 426 600 лева, през 2006 г. – на 446 400 лева, а през 2016 г. стига до 597 000 лв. През 2017 г. обаче държавата реши да раздели тази сума между трите ставропигиални манастира в България – Рилския, Бачковския и Троянския, и заради орязаната до 199 000 лв. държавна помощ в манастирските покои настана голяма драма. Стигна се дотам, че с нарочно писмо депутати от БСП се застъпиха за Рилската обител и вкараха предложение преди второ четене на проектобюджета за 2018 г. манастирът отново да продължи да получава по близо 600 000 лв.

Вчерашният пореден жест на държавата към Рилския манастир отприщи мощна вълна от недоволство сред българите. Форумите буквално завряха от негативни коментари към църквата и към премиера Бойко Борисов, обявил в привичния му стил „Ще ви дам”:

„От твоите пари или от нашите ще му дадеш”, попита Rumiana Georgieva.

„Защо не си продадат мерцедесите и часовниците и да си направят ремонта? Манастирът е търговско дружество. На кое друго юридическо лице Борисов прави такива дарове?”, възмути се Стефан Тавров.

„Как е възможно Рилският манастир да е без пари, при условие че там минават по 1 млн. души всяка година, по 5 лв. да остави всеки, това са 5 млн. лв., отделно печелят от сума ти наеми…”, недоумява Анелия Ралева.

„Защо държавата плаща на църквата, нали са независими, дори данъци не плащат”; „Какви пари за тоя манастир бе, всички полудяха, всекидневно от там камиони с дърва заминават за Гърция, колко пари само от това изкарват, отделно от свещи, наеми и всичко останало” и „Уважаеми г-н Премиер, аз като гражданин на тази държава си плащам съвсем коректно дължимите данъци и такси. Но моята религия е друга. Не съм християнин, не съм и мюсюлманин. Но защо с парите от моите данъци ще се помага на изпълнителната власт на религията, която изповядвате, г-н Премиер? Вие не сте ме питали дали съм съгласен! Раздайте на всички ПОРАВНО!”, са само част от стотиците коментари.

„Няма нищо по-лесно от това да раздаваш парите на данъкоплатците, т.е. чужди пари, не твоите собствени. Нали по конституция църквите и държавата са отделени? Значи, когато става въпрос за намеса в това кой е легитимен синод и кой не е, Българската православна църква протестира срещу намесата на държавата. А когато държавата й дава пари – тогава не протестира. На двуличие ли ни учи Исус Христос? И на какво основание парите на един атеист, примерно, ще отиват за издръжка на църква?” попита stamen.

Държавната щедрост към Рилския манастир отприщи и много спомени:

„Преди 4 г. с две семейства французи и едно варненско решихме да посетим Рилския манастир. Когато стигнахме до входа, се оказа, че частна фирма на някакви дупничани не признава инвалидните удостоверения и всеки плаща на общо основание за паркинг. Някакъв пиян гавазин се дърли близо 5 минути и налетя да ме бие. За да не стане търкалът, французите им платиха колкото искат за паркинг и влязоха в манастира пред безучастния поглед на полицай от МВР. Аз оттогава съм се зарекъл да не давам помощи на такива собственици на богати имоти, които искат от нас и дарения, и субсидии”, разказва потребител на новинарски сайт, нарекъл се Татунчу.

„Миналото лято ходихме там със семейството ми и какво заварих – поне 10 автобуса с чужденци, като сред тях имаше и японци, и китайци, имаха си екскурзовод, и таксите за входове не бяха никак малки като суми, а за сувенирите вътре, които продаваха заедно с иконите, да не ви казвам какви безбожни цени бяха обявили. И сега били пред фалит. Стига бе, я да им се направи една бърза ревизия, и то от държавата, която ги субсидира, да видим тогава къде са парите”, предлага друг и добавя, че за 5-те лв. паркинг за десетина минути на входа на манастира никой не издава касова бележка.

Сред най-запалените коментатори е представил се като „Пипи Чорапчето”, който задава редица резонни въпроси: „На какво основание се “дават” пари от бюджета на едно юридическо лице, каквото е манастирът, как така Светият синод е решил да не даде на манастира целево отпуснатите 600 000 лв. и не е ли редно държавата да му потърси сметка, както и защо изобщо БПЦ, която е отделна от държавата, трябва да получава субсидии от нея”.

„Как може Бог да фалира? И след като Църквата иска да е автономна и не се подчинява на законите в България, защо търси пари от държавата сега? Или – или, не може да си избираме което както ни е удобно!”, обобщава Георги Станимиров.

Много коментари има и за официалния сайт на манастира, където продължава на видно място да стои призивът „Поради отнемане на целевата субсидия, отпускана ежегодно от българската държава за реставрация, ремонт и поддръжка на Рилския манастир, призоваваме родолюбивите християни да подпомогнат финансово чрез банковите ни сметки обичайното функциониране на обителта на Св. Йоан. Нека Милостивият Бог въздаде всекиму според делата!”. Посочени са и 3 сметки – в лева, евро и долари. Като новина №1 пък стои посещението завчера в обителта на премиера Борисов. Дописката е в соцстил – премиерът е наречен „Високият гост”, има изречения като „В хода на срещата игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий постави някои от най-наболелите проблеми” и  „Министър-председателят пое ангажимент лично да съдейства за координацията между манастира и държавните институции с цел разрешаване на поставените въпроси”, а на финала се споменава, че „В знак на уважение игуменът еп. Евлогий поднесе в дар на г-н Борисов икона на преп. Йоан Рилски със сребърен обков”.

След вчерашното заседание на МС видимо поне за тази година епископ Евлогий ще спре да се оплаква от безпаричие, макар че не е сигурно – през годините той си издейства славата на човек, буквално цепещ стотинката на 2. Например в продължение на 4 г. той съди община Рила за това, че за периода 01.01.2012 г. – 31.12.2012 г. му надписала таксата битови отпадъци с 44.32 лв.

От 15 г. Рилският манастир всъщност непрекъснато дължи суми на общината, която му извозва боклуците до сметището, и доскоро задължението бе 120 000 лв. Преди месец кметът на Рила Георги Кабзималски обаче се срещнал лично с игумена и в резултат на разговора духовникът кандисал да преведе поне главницата от 60 000 лв.

„Направили сме много отстъпки на Светата обител – до 2003 г. за такса смет и данък сгради манастирът плащаше по 82 000 лв. годишно, после освободихме от такси и данъци близо 2/3 от сградите му и сега трябва да плаща по 33 000 лв. на година, но все няма”, обясни Кабзималски и изрази сериозни съмнения, че от 3-те милиона за Рилския манастир тази година игуменът едва ли ще задели 60 000 лв., за да си плати и лихвите към общинската хазна.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Чичо Скрудж

    Боко вече се оля, може да раздава само лични пари, ако ги извади от джоба си, но авно смята народните пари за свои?!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *