От днес задължителен PCR тест за влизане в България

България въвежда от днес до края на април изискването пристигащите граждани да предоставят документ за отрицателен резултат от ПСР тест за коронавирус, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Гражданите без такъв тест ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят по 10-дневна карантина, се казва в заповедта на здравния министър професор Костадин Ангелов.

„Що се касае за влизането на български граждани, които са излезли от страната и предстои да влязат обратно, тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще им бъде извършена антигенен тест на влизане, или в рамките на 24 часа ще се извърши ПСР тест и съответно при отрицателен резултат, карантината ще се вдигне“, допълни той.

Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в България се извършват съгласно заповедта на здравния министър от 26-и януари тази година за срока на удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30-ти април.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *